Ne-am obisnuit sa spunem ca omul este creatura cea mai evoluata de pe pamant. Iata insa ca lucrurile nu stau de fiecare data asa.
Mainile omului sunt tare indemanatice, reusind sa acopere o gama larga de activitati, de la scris la tastatura, la cantat la pian sau la cusut. Multi cercetatori au presupus ca suntem specia de pe pamant cu mainile cele mai dezvoltate din punct de vedere biologic, insa un nou studiu a ajuns la o concluzie complet diferita: unele aspecte ale mainii umane ar fi de fapt primitive, iar cimpanezii - verisorii nostri de pe scara evolutiei - s-ar descurca chiar mai bine decat noi.
Studiul publicat acum in Nature Communications si semnat de cercetatorii Sergio Almécija, Jeroen B. Smaers si William L. Jungers, e important nu doar pentru ca explica modul in care oamenii au confectionat primele unelte, ci si pentru ca ar putea veni cu raspunsuri privind stramosii comuni ai oamenilor si ai cimpanzeilor.
Cele doua specii ar fi avut un stramos comun in urma cu 7 milioane de ani. Noi avem la mana un deget mare de dimensiuni crescute, in timp ce restul degetelor sunt mai mici. Asta ne ajuta sa ne atingem degetul mare cu toate degetele si sa tinem cu usurinta obiectele.
Cimpanzeii, pe de alta parte, au un deget mare mai mic decat noi, in timp ce restul degetelor sunt mai mari, o configuratie perfecta pentru catarat in copaci si agatat de crengi, insa mai putin precisa atunci cand vrei sa folosesti unelte.
In ultimele decenii, cercetatorii au spus ca un stramos comun al nostru si al cimpanzeilor ar fi avut maini precum cimpanzeii.
Cercetatorii au facut insa masuratori pe unelte vechi si au constatat ca, din punct de biologic, mainile cimpanzeilor au evoluat, in timp ce ale noastre s-au modificat mai putin. Omul pastreaza proportiile primitive, in timp ce cimpanzeul si-a adaptat mana pentru a sari din copac in copac.
"Rezultatul studiului se potriveste bine cu concluzia ca... mana omului e descrisa cel mai bine ca fiind primitiva", spune antropologul Tracy Kivell de la Universitatea din Kent, SUA.