Consumer Electronics Show a prezentat cele mai tari tehnologii existente in acest moment.
Realitatea virtuala pare din ce in ce mai putin o fictiune, gratie unor tehnologii care au facut ca imaginile si sunetele sa devina multidimensionale si tot mai interesante, informeaza AFP.
"Incercam cu adevarat sa va pacalim toate simturile", a declarat intr-un interviu recent Nate Mitchell, cofondator al companiei Oculus VR, specializata in tehnologiile de realitate virtuala.
Compania sa, una dintre firmele prestigioase din domeniul realitatii virtuale, mai ales dupa achizitionarea ei in 2014 de reteaua de socializare Facebook, a atras numerosi vizitatori la salonul de produse electronice CES din Las Vegas, unde a expus cel mai recent prototip al ei de casca pentru realitatea virtuala, Oculus VR Crescent Bay.
Utilizatorul, dupa ce isi pune casca pe cap, se regaseste fata in fata cu dinozauri sau extrateresti, pe care are impresia ca poate sa ii atinga. Imaginea este corelata cu miscarile, permitand utilizatorului sa se deplaseze in acel univers virtual sau sa priveasca in spate, in sus sau in jos. Senzatia de realitate poate sa mearga pana la declansarea unor ameteli, atunci cand utilizatorul se vede "teleportat" la marginea vidului, pe acoperisul unui zgarie-nori.
Noul prototip integreaza mai multe imbunatatiri, in ceea ce priveste miscarile capului, ergonomia si optica, dar mai ales sunetul, de acum "in trei dimensiuni", perceput "nu doar la 360 de grade in jurul utilizatorului, ci si deasupra si dedesubtul lui", devenind astfel "mult mai realist", a precizat Nate Mitchell.
Tot o casca de realitate virtuala, insa doar audio, este prezentata la CES de compania franceza 3D Sounds Lab. Compania Virtuix propune vizitatorilor de la CES un produs spectaculos, prezentat sub forma unui fel de covor de curse circular. Pe langa o casca Oculus, utilizatorii poarta pantofi speciali, care aluneca si sunt inzestrati cu senzori de miscare. Nate Mitchell spune ca Oculus ar putea deveni "un fel de Skype sub steroizi", o versiune ameliorata a popularului serviciu de mesagerie video online dezvoltat de grupul Microsoft, pentru sustinerea, de exemplu, a unor conferinte virtuale.
Dincolo de domeniul jocurilor video si al cinematografiei, antreprenorul american vede in Oculus si un potential instrument de educatie: "in acest fel, copiii vor invata despre dinozauri si vor pleca in vacante virtuale cu intreaga clasa". Editia 2015 a salonului de produse electronice International CES a avut loc in perioada 6 - 9 ianuarie in orasul american Las Vegas.