Este posibil ca nucleul Pământului să se fi oprit din rotație și chiar să fi început să se rotească în sens invers, arată un nou studiu. 

Miezul planetei noastre este alcătuit dintr-un strat exterior de metal lichid și un miez interior de metal solid, care are o dimensiune de aproximativ 70% din cea a Lunii. Este general acceptat faptul că acesta se rotește în sens invers acelor de ceasornic, la fel ca restul planetei Pământ.

Însă un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Peking din China, care analizează datele privind undele seismice din ultimii 60 de ani, a ajuns la concluzia că rotația nucleului s-a oprit în jurul anului 2009, iar apoi a reînceput în direcția opusă.

„Credem că nucleul se rotește, în raport cu suprafața Pământului, într-o direcție și apoi în cealaltă, ca un leagăn", au declarat pentru AFP Xiaodong Song și Yi Yang, autorii studiului. Un ciclu complet (într-o direcție și apoi în cealaltă) al acestei oscilații este de aproximativ 70 de ani, au adăugat ei. Astfel, potrivit cercetătorilor, ultima schimbare de rotație înainte de 2009 ar fi avut loc la începutul anilor 1970, iar următoarea va avea loc la mijlocul anilor 2040.

Există încă multe dezbateri cu privire la natura nucleului Pământului, deoarece colectarea de informații despre acesta este extrem de dificilă. Limita nucleului exterior se întâlnește cu mantaua Pământului la o adâncime de aproximativ 2.890 km, iar acest nucleu exterior se pare că ar fi alcătuit din fier și nichel lichid.

Nucleul interior începe la aproximativ 5.000 km sub suprafața planetei și se pare că este alcătuit din fier și nichel în stare solidă, datorită presiunii extreme care forțează atomii metalului să se strângă împreună. Acesta se află în interiorul nucleului exterior lichid și se crede că s-a rotit în aceeași direcție ca și restul Pământului, pe baza analizei undelor seismice cauzate de cutremure.

Xiaodong Song și Yi Yang au studiat aceste unde seismice, descoperind o „întoarcere treptată a miezului interior ca parte a unei oscilații de aproximativ șapte decenii". „Acesta este un studiu foarte precaut realizat de oameni de știință excelenți care au folosit o mulțime de date", a explicat și John Vidale, seismolog la University of Southern California, specialist care nu a fost implicat în cercetare.

Cât de des se schimbă rotația nucleului intern al Pământului? Vidale a publicat anul trecut un studiu care sugerează că nucleul interior oscilează mult mai rapid, schimbându-și direcția la aproximativ fiecare șase ani, conform datelor seismice analizate în urma a două explozii nucleare care datează de la sfârșitul anilor 1960 și începutul anilor 1970. Un alt geofizician, Hrvoje Tkalcic de la Universitatea Națională Australiană, consideră că ciclul nucleului intern este de aproximativ 20-30 de ani, mai degrabă decât cei 70 de ani propuși de studiul publicat săptămâna aceasta în Nature Geoscience.

Cercetătorii de la Universitatea din Beijing susțin în lucrarea lor că această oscilație „coincide cu schimbările din alte câteva observații geofizice", cum ar fi durata zilelor și modificările câmpului magnetic al Pământului. „Sperăm că cercetarea noastră îi motivează pe cercetători să conceapă și să testeze modele care tratează Pământul ca pe un sistem dinamic integrat", au concluzionat oamenii de știință. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: