Dacă am fi în Matrix, nu ți-ai dori ca un robot să se urce în capul tău. Acum imaginați-vă că, în loc să încerce să vă ucidă, ar fi vorba despre roboți salvatori.

Echipa care a creat Face ID de la Apple este pe punctul de a realiza o inovație medicală care va revoluționa sistemul sanitar - roboți mai mici decât o unghie injectați în craniu pentru a administra medicamente direct în creier, fără ca acestea să se răspândească în restul corpului.

Tehnologia și conceptele din spatele celor mai recente proiecte ale Bionaut Lab par desprinse dintr-un roman SF. Roboți de numai câțiva milimetri vor fi injectați în craniul pacienților, iar cu ajutorul propulsiei magnetice aceștia vor naviga până la zona afectată a creierului, vor elibera medicamente și apoi se vor întoarce la locul unde au fost injectați pentru a fi extrași.

Cercetătorul care a dezvoltat acest concept, Michael Shpigelmacher, a declarat pentru Financial Times că ideea i-a venit când s-a gândit la modul în care majoritatea pastilelor și inoculărilor sunt circulate în tot corpul, provocând uneori efecte secundare neplăcute. Dacă un medicament trebuie să fie administrat într-un punct foarte specific, greu accesibil, fără a afecta alte părți ale corpului, un robot ar trebui să fie capabil să facă această treabă.

„Testele inițiale ale Bionaut vor viza tumorile cerebrale și tulburarea neurologică pediatrică rară, dar și sindromul Dandy-Walker, care determină formarea unor chisturi mari pe cerebel. Scopul este de a trata într-o zi probleme mult mai complexe, dar comune, precum Parkinson, Huntington, Alzheimer și accidentele vasculare cerebrale”, a transmis coordonatorul experimentului.

Ceea ce face Bionaut Labs este să dezvolte și să aplice descoperirile medicale bazate pe robotică. În septembrie, un studiu realizat la Universitatea California San Diego a constatat că roboții microscopici injectați în plămânii șoarecilor au fost eficienți în tratarea în siguranță a pneumoniei și au dus la rate de supraviețuire de 100%. De asemenea,

Universitatea Cornell a dezvoltat recent roboți microscopici care se pot deplasa în mod autonom și, dacă este necesar, pot naviga prin corpurile umane, identificând celulele sănătoase și ucigându-le pe cele rele de unii singuri. Așadar, viitorul este al nanotehnologiei, inclusiv în domeniul medical. Iar asta ne-ar putea salva viața, la un moment dat. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: