Cum ar fi ca omenirea să poată produce mâncare doar din… aer? Deși pare o utopie, compania finlandeză Solar Foods pare să fi găsit o soluție spectaculoasă care ar putea rezolva criza alimentară cu care omenirea se confruntă deja, ducând la furnizarea de hrană pentru miliarde de oameni. 

Astfel, cei de la Solar Foods plănuiesc să aducă pe piață o nouă pudră proteică realizată din dioxid de carbon, apă și electricitate. Pe scurt, un ingredient care ar avea o textură similară cu cea a făinei, cu un procent de proteine de 50%, 5-10% grăsimi și 20-25% carbohidrați. Ca aspect și gust ar trebui să fie la fel ca făina de grâu și ar putea deveni un ingredient de bază într-o mare varietate de produse de patiserie, după ce va fi lansat, în 2021. Însă cel mai probabil va apărea mai întâi pe rafturile magazinelor ca o componentă în shake-urile proteice și iaurturi.

Ceea ce este spectaculos este procesul de realizare a acestui ingredient, unul cu amprentă de carbon negativă, dar și potențialul uriaș de scalabilitate: avem prea mult dioxid de carbon în atmosferă, așa că de ce nu am începe să-l folosim în aceste scopuri? 

Solar Foods realizează Soleina prin extragerea dioxidului de carbon din aer utilizând o tehnologie de captură de carbon, apoi îl combină cu apă, nutrienți și vitamine, folosind energie solară regenerabilă furnizată de partenerul Fortum, pentru a promova fermentarea naturală similară celei care produce bacteriile din acidul lactic. Iar asta fără ca producția să depindă de condițiile atmosferice sau de situația solului, de cantitățile de precipitații.

Compania lucrează deja cu Agenția Spațială Europeană pentru a dezvolta alimente care pot fi produse și consumate în afara planetei – ideea Solein a venit, de fapt, dinspre NASA. Aceștia au văzut și potențialul producției de proteine în zone în care climatul sau starea solului nu permit agricultura naturală.

Și deși planurile companiilor de acest tip sunt deseori influențate de evenimente care nu sunt vizibile din exterior, Solar Foods plănuiește deja o lansare globală pentru acest ingredient în 2021 și hrănirea a două milioane de oameni anual, estimând venituri de până la 1,2 miliarde de dolari până în 2023. Mai mult, până în 2050 fondatorii își doresc să ofere o soluție de hrană sustenabilă pentru 9 miliarde de persoane din întreaga lume.

Proiectul a început în 2018, iar în acest an compania urmărește trei mari obiective: lansarea Solein (care a fost realizată deja), începerea procesului de certificare a siguranței sale în Uniunea Europeană ca un nou tip de hrană și definitivarea planurilor pentru o fabrică ce ar fi capabilă să producă alimente pentru 500 de milioane de mese în fiecare an.
 

Share articol: