O copie personală impecabilă a cărții „Opticks" a lui Isaac Newton, care a fost găsită recent după ce a fost considerată dispărută timp de un secol, va fi scoasă la licitație.

Tratatul lui Newton analizează natura fundamentală a luminii și este considerat una dintre cele trei lucrări majore din domeniul opticii din perioada Revoluției Științifice. Exemplarul - considerat pierdut de mult timp - a fost descoperit de colecționarul de cărți David DiLaura în timp ce își sorta colecția în timpul pandemiei COVID-19. Cartea urmează să fie vândută la Târgul de Cărți Rare din San Francisco, care va avea loc între 3 și 5 februarie, și se așteaptă să atingă prețul uriaș de 460.000 de dolari.

În timp ce își organiza colecția, DiLaura, profesor emerit la Universitatea din Colorado, a găsit o copie a cărții „Opticks” a lui Newton, pe care o cumpărase cu 20 de ani înainte. Ștampila aplicată pe carte indica faptul că era o a doua ediție tipărită în 1717 și că fusese deținută anterior de un bărbat pe nume James Musgrave. O inspecție mai atentă, însă, a scos la iveală o a doua ștampilă ascunsă de prima - dezvăluind că proprietarul anterior fusese Charles Huggins.

Cercetând cele două nume, DiLaura a aflat că, după ce Newton a murit fără testament în 1727, cărțile și alte bunuri ale acestuia au fost cumpărate de un individ pe nume John Huggins, care le-a făcut cadou fiului său Charles, rector în Oxfordshire. Obiectele au fost transmise succesorului lui Charles în funcția de rector, James Musgrave, și au fost moștenite timp de mai multe generații, înainte ca o mare parte dintre ele să fie vândute în 1920. Cartea a fost apoi considerată pierdută până la descoperirea lui DiLaura.

„Opticks” a lui Newton a fost publicată pentru prima dată în 1704 și a reprezentat punctul culminant al deceniilor de investigații ale fizicianului cu privire la natura luminii. Spre deosebire de mai faimoasa sa lucrare „Principia Mathematica", care descria cele trei legi ale mișcării și care a fost scrisă în latină, Newton a scris „Opticks” în limba engleză populară, ceea ce a făcut-o accesibilă unui public mai larg.

Dintre numeroasele descoperiri detaliate în paginile sale, Newton a explicat cum prismele de sticlă puteau atât să descompună lumina albă, cât și să o reconstituie din culorile constitutive ale spectrului optic. El a intervenit, de asemenea, în dezbaterea referitoare la ideea că lumina este o particulă sau o undă (el credea că este o particulă, pe care a numit-o corpuscul) și a descris modul în care percepția noastră asupra culorii provine din felul în care un material absoarbe, transmite sau reflectă selectiv diferitele culori din lumina albă.

Se crede că exemplarul din „Opticks” găsit de DiLaura este una dintre cele două ediții personale care au aparținut inițial lui Newton, echivalentul imaculat al exemplarului său de lucru, care abundă în adnotări și editări și care este păstrat în colecția Huntington Library. Exemplarele personale și primele ediții ale cărților lui Newton sunt incredibil de rare și este de așteptat să se vândă la un preț ridicat. În 2016, o primă ediție în latină a „Principia Mathematica" a lui Newton a fost vândută la casa de licitații Christie's din New York pentru 3,7 milioane de dolari unui cumpărător anonim, ceea ce a făcut-o cea mai scumpă carte științifică vândută vreodată la licitație.

Sursa foto: Science Alert - Peter Harrington Rare Books

____________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: