O adolescentă care a trăit pe Pământ acum peste 50.000 de ani și care părea a fi un strămoș „hibrid" al omului modern, i-a uimit în trecut pe oamenii de știință. Ulterior, însă, cercetătorii au descoperit dovezi că ea nu era singurul astfel de specimen misterios. 

Într-un studiu care analizează preistoria încâlcită a umanității, oamenii de știință au folosit inteligența artificială (AI) pentru a identifica o specie necunoscută de strămoș uman pe care oamenii moderni au întâlnit-o și cu care s-au intersectat în lungul drum spre ieșirea din Africa, cu milenii în urmă.

„În urmă cu aproximativ 80.000 de ani, a avut loc așa-numita migrație din Africa, atunci când o parte din populația umană, care era deja formată din oameni moderni a abandonat continentul african și s-a deplasat spre alte continente, dând naștere tuturor populațiilor actuale", a explicat biologul Jaume Bertranpetit de la Universitatea Pompeu Fabra din Spania.

Pe măsură ce oamenii moderni și-au croit acest drum s-au înmulțit și s-au împerecheat cu hominizii vechi și din alte specii acum dispărute. Până de curând, se credea că printre acești parteneri sexuali ocazionali se numărau neanderthalienii și denisovanii, aceștia din urmă fiind necunoscuți până în 2010.

Dar în acest studiu, un al treilea strămoș de demult a fost descoperit în ADN-ul eurasiatic, datorită algoritmilor de deep learning care au sintetizat o masă complexă de cod genetic uman antic și modern.

Folosind o tehnică statistică numită inferență Bayesiană, cercetătorii au găsit dovezi a ceea ce ei numesc „o populație arhaică fantomă" cu care oamenii moderni s-au încrucișat în timpul exodului african.

„Această populație este fie înrudită cu Neanderthal-Denisova, fie a deviat timpuriu din descendența Denisova", au scris cercetătorii în lucrarea lor, ceea ce înseamnă că este posibil ca această a treia populație din istoria umanității să fi fost ea însăși un amestec de Neanderthalieni și Denisovani.

Mai sunt încă multe cercetări de făcut aici, iar aplicarea acestui tip de analiză AI este o tehnică relativ nouă în domeniul arheologiei, iar dovezile fosile cunoscute cu care avem de-a face sunt uimitor de puține deocamdată.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: