În urmă cu două mii de ani un vapor traversa Marea Mediterană, iar la bordul acestuia se aflau multe amfore (vase mari din lut pe care romanii le foloseau pentru a transporta vin sau ulei de măsline). Însă dintr-un motiv necunoscut vaporul nu a ajuns niciodată la destinație.
Însă, după ce a stat pe fundul mării timp de aproximativ două milenii, vaporul a fost redescoperit de arheologi, împreună cu încărcătura sa care este datată între 100 î.e.n. și 100 e.c. Acest naufragiu este considerat ca fiind cel mai mare din Marea Mediterană din acea perioadă.
Epava navei de 35 de metri, împreună cu încărcătura sa de 6.000 de amfore, a fost descoperită la o adâncime de aproximativ 60 metri pe fundul mării de pe coasta Kefaloniei - una dintre insulele emblematice din largul coastei de vest a Greciei, arată CNN.
Descoperirea a fost făcută cu ajutorul inteligenței artificiale prin tehnici de procesare a imaginilor. Este al patrulea cel mai mare naufragiu în întreaga Mediterană și are o „importanță arheologică semnificativă”, potrivit lui George Ferentinos de la Universitatea din Patras.
„Marfa cu amfore, vizibilă pe malul mării, se află într-o stare foarte bună de conservare, iar naufragiul are potențialul de a oferi o mulțime de informații despre rutele de transport maritim, tranzacționarea, arhivarea carenei de amfore și construcția navei în perioada relevantă", au scris oamenii de știință.
Majoritatea navelor din acea epocă aveau o lungime de aproximativ 15 de metri, în comparație cu acesta care avea 30 de metri.
Singura problemă rămasă este să decidă ce fac cu epava. Ferentinos a declarat pentru CNN că extragerea epavei este „o muncă foarte dificilă și costisitoare". Următorul pas ester să recupereze amforele pentru a afla dacă erau umplute cu vin, ulei de măsline, nuci, grâu sau orz.