Oamenii de știință au anunțat că va avea loc o explozie de tip nova, unică în timpul vieții noastre. Nova T Coronae Borealis explodează aproximativ o dată la 80 de ani.

În timp ce atenția lumii s-a concentrat în ultima perioadă în special asupra eclipsei totale de soare care va avea loc în această primăvară, îndepărtatul sistem binar Corona Borealis – care conține o stea pitică albă moartă și o stea gigantică roșie îmbătrânită – a fost ocupat să se pregătească pentru propriul său moment de glorie: o explozie spectaculoasă de tip nova.

Situată la 3.000 de ani-lumină de Pământ, Corona Borealis găzduiește o stea pitică albă numită T Coronae Borealis (sau T CrB pe scurt) care se află în pragul ceea ce NASA spune că va fi o erupție nova rară, de care ne putem bucura doar o dată în viață.

Evenimentul cosmic va avea loc înainte de luna septembrie 2024, iar atunci când se va produce va fi probabil vizibil cu ochiul liber. Nu va fi nevoie de un telescop scump pentru a asista la acest eveniment cosmic, spune NASA.

Exploziile T CrB au loc doar o dată la 80 de ani, iar ultima s-a produs în 1946. 

Share articol: