Știm că există gheață pe Lună - ceea ce este mai puțin clar este de unde provine aceasta. Un nou studiu sugerează că undele de electroni, care provin indirect de pe Pământ și de la Soare, contribuie la formarea apei înghețate de pe suprafața lunară.

Acești electroni lovesc Luna în timp ce aceasta intră și iese din coada magnetică a Pământului, pe care planeta noastră o lasă în urmă în timp ce se rotește prin spațiu.

Oamenii de știință au analizat anterior rolul pe care coada magnetică și magnetosfera mai mare l-ar putea juca în formarea apei lunare. Magnetosfera este creată atunci când câmpul magnetic protector al Pământului respinge vântul solar, creând o varietate de efecte în urma acestuia.

Studiile anterioare indicau că ionii de hidrogen din vânturile solare generează apă pe Lună, dar se pare că această apă se formează încă atunci când suprafața lunară este protejată de vânturile solare, în interiorul cozii magnetice.

Cercetătorii cred că în joc sunt și alte forțe - mai exact, electronii. Unul dintre modurile în care s-ar putea întâmpla acest lucru este dat de reacția electronilor de mare energie la interacțiunea cu solul lunar, eliberând hidrogenul care poate forma apă.

„În coada de magneziu pot exista procese de formare suplimentare sau noi surse de apă care nu sunt direct asociate cu afluxul de protoni din vântul solar", spune Li. „În special, radiația cu electroni de mare energie prezintă efecte similare cu cele ale protonilor vântului solar".

Vor fi necesare observații și experimente suplimentare pe suprafața lunară pentru a afla cu siguranță, dar este o propunere interesantă - una dintre multele pe care oamenii de știință le analizează pentru a încerca să determine de unde provine apa de pe Lună.

Și există o mulțime de motive pentru care sursa de apă de pe Lună îi fascinează pe oamenii de știință: ne învață mai multe despre trecutul său și este, de asemenea, vitală pentru a afla cum am putea trăi pe termen lung pe suprafața lunară.

__________________________________________________________________________________________________

Share articol: