Cea mai tanara insula de pe Terra a aparut in urma cu 3 ani.
Cea mai tanara insula de pe Terra, aparuta in arhipelagul Tonga dupa o eruptie vulcanica in urma cu trei ani, ar putea oferi oamenilor de stiinta o serie de indicii ce ar putea sa ii ajute sa inteleaga mai bine dezvoltarea prezumtiva a unor forme de viata pe planeta Marte, au anuntat cercetatorii de la NASA.
Insula Hunga Tonga-Hunga Ha'apai a aparut dupa o eruptie vulcanica la sfarsitul anului 2014 si inceputul anului 2015, la o distanta de aproximativ 65 de kilometri nord-vest fata de Nuku'alofa, capitala statului insular Tonga.
Cercetatorii au prezis initial ca aceasta insula, formata prin expulzarea unor volume uriase de roca si cenusa, urma sa dispara in cateva luni.
Insa insula, care avea la inceput o latime de un kilometru si o lungime de doi kilometri, avand o altitudine maximala de 120 de metri, a rezistat mai bine decat se asteptau oamenii de stiinta, probabil datorita consolidarii deseurilor vulcanice intr-un tip special de roca, denumit tuf vulcanic.
Un studiu recent al specialistilor de la NASA, care au monitorizat fara intrerupere prin satelit evolutia fizica a insulei inca de la nasterea acesteia, ii atribuie in prezent o speranta de viata cuprinsa intre sase ani si 30 de ani.
Jim Garvin, cercetator la NASA, considera ca fenomenul reprezinta o ocazie foarte rara pentru a studia ciclul vietii pe insulele nou formate. Potrivit aceluiasi cercetator, planeta Marte ar detine multe foste insule vulcanice similare, ce erau dupa toate probabilitatile inconjurate de apa in momentul aparitiei lor.
Acelasi om de stiinta mai spune ca fostele insule vulcanice sunt zone deosebit de interesante atunci cand este vorba despre cautarea eventualelor urme lasate de formele de viata din trecut, intrucat ele au reprezentat un teren fertil, cumuland caldura si umiditate.
Observarea felului in care viata colonizeaza insula Hunga Tonga-Hunga Ha'apai poate, prin consecinta, sa ii ajute pe cercetatori sa determine mai usor zonele in care ar trebui sa caute pe Marte urmele lasate de eventuale forme de viata, a explicat profesorul Garvin.
"Acest tip de insula ar fi putut sa existe pe Marte in urma cu 2 miliarde sau 3 miliarde de ani, acolo unde lacurile si micile mari acopereau depresiunile, formand suprafete de apa persistente", a detaliat cercetatorul american.
Statul Tonga, care este un regat format din 170 de insule si cu o populatie de aproximativ 120.000 de locuitori, este situat in "Cercul de foc al Pacificului", unde se intalnesc mai multe placi continentale, ce determina o activitate seismica si vulcanica intensa.
Sursa: Agerpres