O insulă care nu exista până acum a apărut în largul coastei japoneze a Insulelor Ogasawara, un arhipelag îndepărtat cunoscut și sub numele de Insulele Bonin.

Noua masă de uscat proaspăt „răsărită” în Oceanul Pacific este cea mai tânără dintre toate insulele din regiune și a apărut în urma unei erupții vulcanice submarine, care a început pe 21 octombrie și continuă chiar și în prezent.

Oamenii de știință de la Universitatea din Tokyo au declarat pentru Japan Times că erupția vulcanică subacvatică care a format insula a început cu o evacuare verticală de magmă solidificată care a ieșit la mare înălțime deasupra valurilor. După aceea, erupția a continuat într-un ritm constant, lucru care se întâmplă și acum.

Pe măsură ce materia a căzut înapoi în ocean sub formă de lavă, amestecată cu un material poros și de densitate scăzută numit piatră ponce, s-a format o rocă suficient de înaltă încât să fie foarte vizibilă de la suprafață.

Masa de pământ proaspăt formată se află în apropierea Iwo Jima, o insulă situată la aproximativ 1.200 de kilometri sud de Tokyo, care în prezent nu are locuitori permanenți. Aceasta a fost cândva locul unei bătălii celebre între forțele americane și japoneze în cel de-al Doilea Război Mondial.

Insula recent apărută se află la puțin peste un kilometru în largul coastei și, deși roca proaspătă de piatră ponce nu se află mult deasupra liniei apei, săptămâna aceasta a ajuns la un diametru de aproximativ doi kilometri.

Erupția este în curs de desfășurare și în prezent, deși se pare că a atins apogeul și începe să-și reducă magnitudinea. În timp ce noua masă de pământ ar putea crește ușor în zilele următoare, rămâne de văzut cât va rezista insula în timp.

Specialiștii spun că erupțiile vulcanice submarine din această parte a lumii au tendința de a continua doar pentru o lună, cel mult.

Oamenii de știință estimează că există peste un milion de vulcani submarini în întreaga lume, dar mulți dintre aceștia sunt probabil dispăruți și chiar și cei care sunt activi se află adesea la o adâncime prea mare pentru a face posibile observațiile deasupra apei. Abia în ultimele decenii oamenii de știință au surprins în sfârșit vulcanii submarini în acțiune.

Să privești cum se formează insule în urma acestor erupții este și mai rar, deși procesul oferă o perspectivă incredibilă asupra modului în care au apărut cândva, cu milioane de ani în urmă, multe astfel de insule din Pacific, inclusiv Insulele Hawaii.

În 2015, de exemplu, s-a format o nouă insulă în Pacificul de Sud, un „experiment viu” incredibil, studiat de geologi, biologi și ecologiști. În 2022, însă, insula dispăruse deja, distrusă de o altă erupție.

„Există posibilitatea ca (noua) insulă să devină una cu Iwo Jima dacă erupția va continua", au concluzionat oamenii de știință pentru Japan Times.

Sursa foto: Science Alert/Setsuya Nakada/The Japan Times

Share articol: