Sub un vulcan submarin, oamenii de știință au descoperit o lume ascunsă, plină de creaturi bizare.

Habitatul, primul de acest fel descoperit pe Terra, este plin de forme de viață nemaivăzute până acum, inclusiv specii ciudate de viermi, melci și caracatițe care trăiesc la mare adâncime. Ecosistemul, aflat sub izvoarele hidrotermale din zona Pacificului de Est, în largul Americii Centrale, a fost descoperit atunci când oamenii de știință de la bordul navei de cercetare Falkor au folosit un braț robotic pentru a îndepărta straturile de pe fundul mării.

„Pe uscat știm de mult timp despre animalele care trăiesc în cavități subterane, iar în ocean despre animalele care trăiesc în nisip și noroi, dar pentru prima dată, oamenii de știință au căutat animale sub gurile hidrotermale", a declarat Jyotika Virmani, director executiv al Schmidt Ocean Institute, care a condus expediția către acest ecosistem, într-un comunicat citat de LiveScience. „Această descoperire cu adevărat remarcabilă a unui nou ecosistem, ascuns sub un alt ecosistem, oferă noi dovezi că viața poate exista în locuri incredibile."

Oamenii de știință au descoperit pentru prima dată izvoarele hidrotermale în 1977, în timp ce explorau creasta Pacificului de Est, o limită a plăcilor tectonice din apropierea Insulelor Galapagos, în largul coastei de vest a Americii de Sud. Acolo, extremitățile au o înălțime de aproximativ 10-12 metri și aruncă apă fierbinte și bogată în minerale în oceane.
În ciuda temperaturilor extreme 368 grade Celsius, oamenii de știință au descoperit lanțuri alimentare înfloritoare, pline de bacterii chimiosintetice, gasteropode, crabi și viermi susținute de nutrienți bogați.

În cadrul misiunii, oamenii de știință au folosit un braț robotizat pentru a curăța o regiune de pe fundul oceanului și apoi au plasat structuri din plasă peste crăpăturile din scoarța terestră. Mai târziu, când cercetătorii au aruncat o privire în interiorul acestor sisteme, au descoperit o mulțime de animale care trăiau sub cavități, confirmând astfel că sunt creaturi care au ajuns acolo de sub fundul mării.

„Înțelegerea noastră privind viața animală din zonele hidrotermale de mare adâncime s-a extins foarte mult odată cu această descoperire", a declarat Monika Bright, ecolog la Universitatea din Viena, care a lucrat la această misiune. „Există două habitate dinamice de ventilație. Animalele de la suprafață și cele de la mare adâncime prosperă la unison”.

Cercetătorii vor continua să studieze acest ecosistem fragil și misterios, considerat vulnerabil la efectele operațiunilor miniere de mare adâncime planificate în Oceanul Pacific.

Sursa foto: LiveScience/Schmidt Ocean Institute

__________________________________________________________________________________________________

Share articol: