Un procesor cuantic este o nouă tehnologie care poate oferi niveluri incredibile de viteză de calcul. „Procesorul fotonic cuantic" are nevoie de doar 36 de microsecunde pentru un lucru care ar necesita aproape 9.000 de ore unui supercomputer obișnuit, susțin oamenii de știință din spatele acestui proiect. 

Oamenii de știință speră că acest lucru va marca o etapă importantă spre crearea procesoarelor cuantice și că va fi o dovadă enormă a importanței acestor dispozitive fotonice.

Unul dintre obiectivele majore ale acestei tehnologii este de a demonstra „avantajul cuantic", scenariul în care computerele cuantice sunt capabile să depășească sistemele tradiționale.

Totuși, calculatoarele cuantice 100% sunt încă departe, dar prin demonstrarea eficienței lor pe căi specifice, cercetătorii doresc să dezvolte tehnologia care le va permite în cele din urmă să și realizeze aceste mașinării revoluționare.

Una dintre aceste sarcini este denumită „șantionarea bosonului gaussian", care reprezintă procesul de determinare a modului în care sunt distribuite probabilitățile fotonilor în cadrul rețelei.

Cercetătorul Daniel Jost Brod a declarat că ultima descoperire reprezintă un „salt înainte pentru fizica cuantică în această cursă" dintre cele două tehnologii: „Proiectul rezolvă, de asemenea, provocări tehnologice care ne-ar putea plasa în fața unor calculatoare cuantice viabile și care probabil se vor dovedi utile pentru alte aspecte ale procesării cuantice a informației", scrie acesta.

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: