O „nouă Lună” ar putea intra în curând pe orbita Pământului, ajungând la 27.000 de mile de Terra. 

Astronomii au numit-o așa pentru că ar putea fi un asteroid, însă, în egală măsură, există șansa să fie partea componentă a unei rachete din anii 1960, susține Paul Chodas, Directorul Centrului NASA pentru Studiul Obiectelor din apropierea Pămânutlui. Astronomii au numit obiectul „Asteroid 2020 SO”.

„Cred că nouă obiect 2020 SO este o veche rachetă de rapel, pentru că urmează o orbită în jurul Soarelui ce este extrem de asemănătoare cu cea a Pământului – aproape circulară, pe același traseu, și doar puțin mai departe de Soare, în acest punct”, a transmis cercetătorul pentru CNN.

„Acest tip de orbită este exact cel pe care l-ar contura un obiect rezultat în urma unei misiuni către Lună, odată ce trece de Satelitul Natural al Terrei și se apropie de Soare. Este improbabil ca un asteroid să fi evoluat către o astfel de orbită, dar nu e imposibil”, a mai precizat acesta.

Chodas a analizat mișcarea asteroidului de până acum, pentru a încerca să o conecteze cu traseul misiunii către Lună și a descoperit că elementul se afla în apropierea Pământului la finalul lui 1966. În opinia sa, această descoperire este relaționată cu misiunea Surveyor 2, care a fost lansată pe 2 septembrie 1966, gândită pentru o aselenizare lină pe Lună, dar care, în final, s-a prăbușit. Astfel, racheta Centaur folosită pentru alimentarea misiunii nu a mai fost zărită niciodată, până acum, e de părere astronomul.

Obiectul ar putea intra pe o orbită îndepărtată față de Terra, dar similară ca traiectorie, la finalul lui noiembrie și, dacă este vorba despre un asteroid, poate fi considerat chiar o „mini-Lună”. Dacă vorbim, însă, despre o parte componentă a unei rachete, atunci este doar o bucată a unui deșeu spațial pierdută prin spațiu. 

„În aproximativ o lună vom putea ști dacă 2020 SO este cu adevărat o parte dintr-o rachetă, pentru ca vom putea detecta efectul pe care îl are presiunea luminii Soarelui asupra mișcării acestui obiect. Dacă este o componentă fizică provenită de pe Terra, va fi mult mai puțin densă decât un asteroid și această presiune va produce o schimbare suficient de mare în mișcarea sa încât să o putem detecta pe serverele noastre”, a explicat Chodas.

Oricum ar fi, intrarea unor resturi ale rachetelor sau misiunilor umane în spațiu pe o orbită similară Terrei este un fenomen rar, aceasta fiind a doua dată în istorie când s-ar înregistra oficial. Acest lucru s-a mai întâmplat în 2002, cu Saturn V, partea superioară a lui Apollo 12. 

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: