"Plamanul Pamantului", asa cum jungla Amazoniana a fost denumita, se afla intr-un pericol extrem de mare din cauza incalzirii globale si a schimbarilor de clima.
NASA anunta ca se asteapta ca o suprafata uriasa din jungla amazoniana, de doua ori cat statul California, sa fie lovita in viitorul apropiat de o "mega-seceta", provocata de incalzirea globala, citeaza publicatia americana Inquisitr.
Nu este pentru prima data cand aceeasi zona este afectata de seceta. In 2005, cand prima seceta a lovit jungla amazoniana, zona nu a putut sa se refaca in totalitate, pentru ca cinci ani mai tarziu o noua seceta sa vina din nou.
Analistii NASA citata precizeaza ca "raspandirea zonelor afectate de seceta ar putea indica o stare avansata de degradare din cauza schimbarilor de clima". Deja, secetele din ultimul deceniu au afectat peste 70 de milioane de hectare de padure.
Cifrele indica faptul ca din 1970 si pana in 1998 gradul de umiditate a scazut cu 3,2 procente si se afla in continua scadere.
Yadvinder Malhi de la Oxford spune: "Cea mai mare surpriza pentru noi a fost ca ne asteptam ca dupa seceta din 2005 zona sa-si revina imediat. Din nefericire, situatia a persistat pana la seceta din 2010."
Specialistul NASA, Sassan Saatchi, cel care a condus studiul privind situatia din padurea amazoniana, a declarat pentru CBS News ca "rezultate arata ca seceta va continua pe un interval de 5-10 ani si va creste in intensificare in functie de schimbarile climatice. Astfel, ecosistemul ar putea fi afectat."