Universitatea din Melbourne s-a asociat cu o companie americană de biotehnologie pentru a stimula refacerea genetică a tigrului tasmanian. 

Oamenii de știință din Australia și SUA au lansat un proiect ambițios de mai multe milioane de dolari pentru a readuce la viață tigrul tasmanian, un marsupial care a dispărut în anii 1930, și a-l reintroduce în habitatul său din Tasmania, locul său de origine.

Acesta este al doilea proiect al Colossal, o companie de biotehnologie pentru combaterea extincției, cu sediul în Texas, care a anunțat anul trecut că intenționează să folosească tehnici de inginerie genetică pentru a recrea mamutul lânos și a-l readuce în tundra arctică.

Noul său proiect este un parteneriat cu Universitatea din Melbourne, care la începutul acestui an a primit o donație de 5 milioane de dolari pentru a deschide un laborator de restaurare genetică a speciilor dispărute.

Tigrul tasmanian a fost singurul prădător marsupial din Australia. A trăit cândva pe tot continentul, dar apoi și-a restrâns habitatul doar în Tasmania, în urmă cu aproximativ 3.000 de ani. Cu aspect de câine și cu dungi pe spate, a fost vânat pe scară largă după colonizarea europeană. Ultimul supraviețuitor cunoscut a murit în captivitate în 1936. În ciuda numeroaselor apariții raportate în deceniile următoare și a unor încercări zadarnice de a-i dovedi existența, a fost declarat oficial dispărut în anii 1980.

Cercetătorii își propun să rezolve această situație prin prelevarea de celule stem de la o specie vie cu ADN similar, Sminthopsis sau dunnartul cu coadă groasă, și transformarea lor în celule de tigru tasmanian - sau în cea mai apropiată variantă posibilă - cu ajutorul expertizei de editare genetică dezvoltată de George Church, profesor de genetică la Harvard Medical School și cofondator al Colossal. Vor fi necesare noi tehnologii de reproducere asistată specifice marsupialelor pentru a utiliza celulele stem pentru a crea un embrion, care ar fi transferat fie într-un uter artificial, fie într-o mamă surogat pentru a gesta.

Provocările cu care se confruntă proiectul sunt semnificative, iar oamenii de știință recunosc că vor trebui să aterizeze mai mulți pași revoluționari pentru ca acesta să aibă succes. În ceea ce privește tehnologia de reproducere, reprezentanții companiei au spus: „Urmărim creșterea marsupialelor de la concepție până la naștere într-o eprubetă fără un surogat, ceea ce este de conceput având în vedere perioada scurtă de gestație a marsupialelor și dimensiunile lor mici".

În cazul în care se va reuși, planul ar fi introducerea animalului într-un cadru controlat pe terenuri private din Tasmania, cu scopul final de a-l readuce în mediul sălbatic.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: