Jennifer Briggs, studentă la Universitatea Papperdine și internă NASA a descoperit recent un fenomen natural nemaivăzut până acum pe Terra.
Este vorba despre un nou tip de Auroră Boreală, produs de o compresie în câmpul magnetic al Pământului. De obicei, Aurorele apar atunci când o serie de particule energetice provenite de la Soare se revarsă peste planeta noastră. În acest caz, însă, Soarele nu a avut niciun fel de activitate neobișnuită sau cu o intensitate diferită.
Cercetătorii nu sunt încă siguri de ce s-a produs această modificare în câmpul magnetic, dar sunt de părere că ar putea asista la o „furtună a particulelor” care interacționează cu acest câmp magnetic ce protejează Terra. Nimeni nu știe de ce a apărut „furtuna” și cum a putut să determine o breșă atât de rapidă și de subită în aura magnetică a planetei noastre. Misterioasa schimbare a putut fi observată de pe o insulă din Norvegia.
„Această mișcare este ceva ce noi nu am mai văzut până acum, ceva ce nu înțelegem în acest moment”, a declarat Briggs, citată de Business Insider.
În ziua în care s-a produs acest tip specific de Auroră, un satelit NASA a detectat o compresie uriașă a magnetosferei Pământului („bula” protectoare pe care câmpul magnetic o creează în jurul Pământului), în momentul în care luminile au început să se disipeze.
În doar un minut și 45 de secunde, magnetosfera s-a deplasat spre interiorul Terrei cu aproximativ 25.000 de kilometri, arată cercetătorii, adică de patru ori raza planetei. „Vă puteți imagina pe cineva care lovește câmpul magnetic al Pământului”, a explicat Briggs.
A fost pentru prima dată când oamenii de știință au asistat la producerea unei Aurore de acest tip și nu au reușit încă să determine factorii care au produs modificările câmpului magnetic, concentrate într-o singură zonă atât de specifică.
„Nu doar că nu am mai văzut o compresie de o asemenea intensitate, nici măcar nu am anticipat așa ceva. Iar noi nu doar auzim despre spațiu și despre condițiile din cosmos, la fel ca oamenii obișnuiți. Poate avea un impact incredibil”, au concluzionat astronomii.