Cercetătorii au descifrat mai mult de jumătate din caracterele din așa-numita `scriere Kushan", comparându-le cu inscripții într-o limbă veche ceva mai familiară, numită bactriană.
Cercetătorii au descifrat parțial „alfabetul Kushan necunoscut" - un sistem de scriere care i-a nedumerit pe lingviști de când a fost descoperit pentru prima dată în anii 1950.
Cercetătorii au decodificat textul antic folosind inscripții regăsite pe pereții stâncoși care au fost descoperite în apropierea unui defileu din nord-vestul Tadjikistanului în 2022, care includ secțiuni într-o limbă dispărută, dar cunoscută, numită bactriană.
„Ne-am dat seama că așa-numita scriere Kushan a fost folosită pentru a înregistra o limbă iraniană mijlocie necunoscută anterior", a declarat autorul principal al studiului, Svenja Bonmann, lingvist comparat la Universitatea din Köln, Germania, într-un videoclip postat de universitate în social media. „Cu alte cuvinte, am descifrat scrierea", încheie acesta.
Această limbă iraniană a fost probabil una dintre limbile oficiale ale Imperiului Kushan, care s-a întins în Asia Centrală și în nord-vestul Indiei între 200 î.Hr. și 700 d.Hr.
Scrisul asociat cu această limbă kushană a rămas evaziv în parte pentru că multe texte nu au rezistat testului timpului, au explicat lingviștii. Cu toate acestea, caracterele sculptate în pereții peșterilor și pictate pe ceramică au supraviețuit în toată Asia Centrală și oferă indicii despre limba dispărută. Arheologii au descoperit câteva zeci de inscripții de la sfârșitul anilor 1950, majoritatea în actualul Tadjikistan, Afganistan și Uzbekistan.
Potrivit studiului, descoperirea face lumină asupra a mai mult de jumătate din cele 25-30 de semne folosite în scrierea Kushan. Echipa speră că, prin reexaminarea inscripțiilor cunoscute și prin căutarea altor exemple, va putea descifra caracterele rămase și va putea citi enigmatica scriere în întregime.
__________________________________________________________________________________________________