O nouă specie de broască țestoasă uriașă a fost descoperită în Galapagos, după ce testele ADN au descoperit că lumea științifică nu s-a mai întâlnit niciodată cu acest tip de exemplar.
Cercetătorii au comparat materialul genetic al broaștelor țestoase care trăiesc în prezent pe San Cristobal cu oasele și carapacele colectate în 1906 dintr-o peșteră din zona înaltă a insulei și au constatat că sunt diferite.
Ca urmare, aproape 8.000 de țestoase din regiune se pare că ar corespunde unei linii genealogice diferite față de ceea ce se credea anterior.
„Specia de broască țestoasă uriașă care locuiește pe insula San Cristobal, cunoscută până acum sub denumirea științifică de Chelonoidis chathamensis, corespunde genetic unei specii diferite", au anunțat autoritățile din regiune.
Galapagos Conservancy a precizat într-un buletin informativ că specia C. chathamensis este „aproape sigur dispărută" și că pe insulă au trăit de fapt două specii diferite de țestoase, una care trăiește în zonele înalte și alta în zonele joase.
Situate în Pacific, la aproximativ 1.000 de kilometri de coasta Ecuadorului, Insulele Galapagos sunt o zonă protejată a vieții sălbatice și găzduiesc specii unice de floră și faună.
Arhipelagul a devenit celebru datorită observațiilor făcute acolo de geologul și naturalistul britanic Charles Darwin despre evoluție.
Inițial, pe insule existau 15 specii de țestoase gigantice, dintre care trei au dispărut cu secole în urmă, potrivit Parcului Național Galapagos.
În 2019, un specimen de Chelonoidis phantastica a fost găsit pe insula Fernandina, la peste 100 de ani după ce specia a fost considerată dispărută.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: