Soarele nostru are o vechime de aproximativ 4,6 miliarde de ani. Știm asta din modele de stele asemănătoare Soarelui, precum și prin observațiile noastre asupra altor stele cu o masă similară.
Știm că Soarele a devenit mai fierbinte de-a lungul timpului și știm că în aproximativ 5 miliarde de ani va deveni o stea uriașă roșie și va exploda.
Dar există multe lucruri despre istoria Soarelui pe care nu le înțelegem. Cât de activ a fost în perioada sa timpurie? Ce proprietăți ale Soare au permis formarea vieții pe Pământ cu miliarde de ani în urmă?
Acum o echipă a studiat o stea asemnănătoare soarelul cunoscută sub numele de kappa-1 Ceti.
Aceasta a fost studiată încă din anii 1940. Este foarte asemănătoare cu Soarele în masă și proprietăți, dar are doar aproximativ 600 de milioane de ani. Pentru acest studiu, echipa a integrat datele observaționale ale kappa-1 Ceti cu modelele solare evolutive.
Din acestea, ei ar putea face predicții despre felul în care s-a comportat Soarele la o vârstă similară.
Pe baza modelului lor, Soarele s-a rotit probabil de aproximativ trei ori mai repede decât acum, având un câmp magnetic mult mai puternic, și a emis mai multe unde particule cu energie mare.
Deoarece câmpul magnetic al Pământului era mai slab pe atunci, erupțiile solare și propagarea unor structuri din componența sa ar fi expus Pământul la mai multe particule cu energie ridicată decât în prezent.
Aceste particule ar fi putut ajuta la formarea moleculelor complexe pe Pământ. Dacă acesta este cazul, un tânăr Soare activ ar fi putut juca un rol cheie în formarea elementelor de bază ale vieții. Rămâne de văzut cum va evolua această stea nouă și dacă va avea un efect atât de puternic asupra unei planete similare cu Terra.
___________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: