Majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu cele cinci simțuri (atingere, văz, auz, miros și gust), dar nu toată lumea știe că avem și un simț suplimentar numit interocepție.

Acesta este simțul stării interne a corpului nostru, care ne ajută să interpretăm semnalele interioare ce reglează funcțiile vitale din organism, cum ar fi foamea, setea, temperatura corpului și ritmul cardiac. Deși nu îi acordăm prea multă atenție, este un simț extrem de important, deoarece asigură funcționarea optimă a fiecărui sistem din corp
.
El face acest lucru prin faptul că ne avertizează atunci când corpul nostru poate fi dezechilibrat - cum ar fi faptul că ne face să căutăm ceva de băut atunci când ne este sete sau ne spune să ne dăm jos puloverul atunci când ne este prea cald.

Interocepția este importantă și pentru sănătatea noastră mintală. Acest lucru se datorează faptului că „al șaselea simț” contribuie la multe procese psihologice - inclusiv la luarea deciziilor, la capacitatea socială și la bunăstarea emoțională.

O interocepție perturbată este chiar raportată în multe afecțiuni de sănătate mintală - inclusiv depresia, anxietatea și tulburările alimentare. Aceasta poate explica, de asemenea, de ce multe afecțiuni de sănătate mintală împărtășesc simptome similare - cum ar fi somnul perturbat sau oboseala.

În ciuda importanței pe care o are interocepția pentru toate aspectele sănătății noastre, se știu puține lucruri despre faptul că bărbații și femeile diferă în ceea ce privește acuratețea cu care percep semnalele interne ale corpului lor.

Până în prezent, studiile care au investigat dacă bărbații și femeile simt și interpretează diferit semnalele interoceptive de la inimă, plămâni și stomac au găsit rezultate mixte. Să aflăm dacă există diferențe este important, deoarece ne poate îmbunătăți înțelegerea diferențelor în ceea ce privește sănătatea mintală și fizică.

Pentru a obține o imagine mai clară, specialiștii au compilat datele din 93 de studii care au analizat interocepția la bărbați și femei și s-au concentrat asupra studiilor care au analizat modul în care oamenii percep semnalele inimii, plămânilor și stomacului într-o serie de scenarii diferite.

De exemplu, unele studii i-au pus pe participanți să își numere bătăile inimii, în timp ce altele le-au cerut să determine dacă o lumină intermitentă apărea atunci când stomacul lor se contracta.

Analiza citată de Science Alert a constatat că interocepția diferă, de fapt, la bărbați și femei. Femeile au fost semnificativ mai puțin precise la analizarea sarcinilor referitoare la inimă (și, într-o oarecare măsură, a celor care aveau legătură cu plămânii) în comparație cu bărbații. Iar aceste diferențe nu par să fie explicate de alți factori.

Constatările ar putea fi importante și pentru a ne ajuta să înțelegem de ce multe afecțiuni comune de sănătate mintală (cum ar fi anxietatea și depresia) sunt mai răspândite la femei decât la bărbați începând cu pubertatea.

Au fost propuse mai multe teorii pentru a explica acest lucru - cum ar fi genetica, hormonii, personalitatea și expunerea la stres sau la adversități din copilărie.

Dar, pentru că știm că interocepția este importantă pentru bunăstare, ar fi posibil ca diferențele de interocepție să explice parțial de ce mai multe femei suferă de anxietate și depresie decât bărbații. Acest lucru se datorează faptului că dificultățile cu interocepția pot afecta multe domenii, inclusiv funcția emoțională, socială și cognitivă, toți fiind factori de risc cunoscuți pentru multe afecțiuni de sănătate mintală.

Cunoașterea diferențelor dintre modul în care bărbații și femeile percep semnalele interoceptive poate fi, de asemenea, importantă pentru tratarea bolilor mintale.

În timp ce noile studii sugerează că îmbunătățirea interocepției îmbunătățește inclusiv sănătatea mintală, studiile sugerează și că bărbații pot folosi semnalele interoceptive - de exemplu, de la inimă - mai mult decât femeile atunci când își procesează emoțiile.

Totuși, deși acum știm că aceste diferențe există, încă nu știm ce le provoacă. Cercetătorii au câteva teorii, inclusiv schimbările fiziologice și hormonale distincte pe care le experimentează majoritatea bărbaților și femeilor. De asemenea, ar putea fi cauzate de diferențele în modul în care mulți bărbați și multe femei sunt învățați să se gândească la emoțiile lor sau la semnalele interoceptive, cum ar fi durerea.
 

Share articol: