Cercetătorii de la Universitatea Penn State și US Air Force au realizat un nou tip de material, care poate să „simtă” și să reacționeze la stres mecanic fără să aibă nevoie de circuite adiționale pentru a procesa aceste semnale, ca și când ar „gândi”.

Noua tehnologie se bazează pe circuite integrate, care folosesc semiconductori din silicon pentru a procesa informația, în mod similar funcționării creierului uman, scrie The Independent.

Cercetătorii au descoperit că pot obține din aproape orice tip de material asemenea circuite integrate capabile de sarcini complexe.

Astfel, ei au folosit un polimer moale, care se comportă în mod asemănător creierului: receptează stimuli externi, îi procesează și îi transformă în informație care generează reacții.

Materialul a fost supus la mai multe teste, printre care realizarea unor calcule aritmetice complexe și transmiterea unor semnale luminoase pentru a transmite informații.

În continuare, specialiștii vor să dezvolte un material mai inteligent, care să poată interpreta și semnalele vizuale, nu doar tactile, cum se întâmplă în prezent.

Cercetarea a fost publicată în revista Nature.
 

Share articol: