Tetraplegia adică pierderea funcției motorii în tot corpul de la gât în jos, apare atunci când ceva - de obicei o leziune traumatică, dar nu întotdeauna - întrerupe legătura dintre creier și sistemul nervos. Fără această conexiune crucială cu membrele, creierul nu mai poate transmite membrelor cum să se miște.

„Scaunele cu rotile controlate cu puterea gândului sunt o soluție de mobilitate asistată interesantă aplicabilă în cazul paraliziei complete", se arată în lucrarea cercetătorilor de la Universitatea Texas din Austin. „Am demonstrat că trei utilizatori tetraplegici cu leziuni ale măduvei spinării au putut fi antrenați să opereze un scaun cu rotile controlat prin gândire, neinvaziv, și să execute sarcini complexe de navigare”, explică autorii.

Utilizatorii au fost instruiți să miște scaunul imaginându-și că își mișcă mâinile și picioarele. Acest lucru poate părea ciudat, deoarece tetraplegia este marcată de incapacitatea de a face exact acest lucru - dar nu uitați că acest lucru nu se datorează faptului că creierul nu trimite aceste mesaje, ci doar faptului că acestea se „pierd” pe drum. Un dispozitiv care ar putea citi activitatea cerebrală ar fi în continuare capabil să capteze aceste semnale și să le trimită pentru a fi interpretate ca fiind comenzi de mișcare.

Adăugați la aceasta o serie de senzori atașați la scaunul cu rotile, plus un software ingenios care ar putea traduce ceea ce văd oamenii în informații despre mediul înconjurător și veți obține un scaun cu rotile complet operațional, controlat cu puterea minții.

Mai sunt încă multe de făcut până când aceste aparate vor apărea în magazine. Până atunci, însă, este o tehnologie impresionantă și interesantă, iar cercetătorii cred că au dat lovitura. „Credem că acest dispozitiv reprezintă un progres critic spre utilizarea la domiciliu și clinică a tehnologiei de mobilitate asistată controlată de creier”, au spus cercetătorii.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: