Arheologii britanici și africani au descoperit dovezi ale celei mai vechi structuri construite de oameni din lume, realizată de o specie umană dispărută în urmă cu jumătate de milion de ani. Aceasta a fost dezgropată în sudul Africii.
Fabricată din lemn prelucrat, probabil că a fost construită ca o cale înălțată de deplasare peste mlaștini - sau ca o platformă ridicată în mijlocul unei zone umede, poate ca parte a unei baze de vânătoare sau a unei instalații de măcelărie.
Aceasta a fost dezgropată în solul îmbibat cu apă din nordul Zambiei - și este de cel puțin două ori mai veche decât orice altă structură cunoscută construită de om.
Descoperirea va schimba probabil modul în care arheologii înțeleg evoluția tehnologiei și a capacităților cognitive ale oamenilor timpurii.
Platforma ridicată din lemn a fost doar o mică parte a prezenței umane preistorice pe malul sudic al râului Kalambo. A fost descoperită la doar câteva sute de metri în amonte de două dintre cele mai spectaculoase minuni naturale din lume - o cascadă înaltă de 235 de metri și un canion adânc de 300 de metri.
Este probabil ca aceste cascade și topografia locală neobișnuit de variată să fi fost indirect responsabile pentru atragerea în zonă a primilor vânători-culegători umani, inclusiv a primilor „ingineri" de construcții și tâmplari din lume.
Imediat în amonte de cascade se află o câmpie inundabilă mare și fertilă, care ar fi avut în trecut mlaștini, lacuri mici, cursuri de apă minore și păduri riverane și ar fi fost traversată de râul principal. Pădurea ar fi acoperit dealurile adiacente câmpiei inundabile.
Dar imediat în aval, râul curge printr-un canion impresionant de cinci kilometri lungime, cu propria sa pădure tropicală localizată. Și la doar cinci kilometri mai departe, râul se varsă într-unul dintre cele mai mari lacuri din Africa, Lacul Tanganyika, care este deosebit de bogat în pește și care ar fi atras turme uriașe de animale.
Fiecare dintre aceste medii ar fi atras diferite tipuri de animale și ar fi prezentat diferite plante, fructe și nuci - toate acestea fiind, la rândul lor, ca un magnet pentru primii oameni.
Arheologii au găsit până în prezent două părți ale structurii din lemn - o secțiune de 1,4 metri lungime a unui trunchi de copac și un ciot, ambele modificate de tâmplarii preistorici.
Trunchiul de copac a fost tăiat și apoi modelat astfel încât să se îngusteze la ambele capete. O crestătură de 13 cm în formă de U a fost apoi sculptată în partea sa laterală. Acesta a fost apoi așezat orizontal deasupra butucului de copac, care la rândul său a fost cioplit și modelat pentru ca tâmplarul să se asigure că partea superioară de 20 cm se potrivește perfect în crestătura în formă de U a trunchiului de copac cioplit orizontal.
Prin poziționarea trunchiului de copac modificat în acest mod, acesta a fost efectiv „blocat" deasupra butucului, asigurându-se că pista sau platforma a fost menținută la aproximativ 20 cm deasupra mlaștinii.
Arheologii au descoperit, de asemenea, o varietate de unelte de tăiat și răzuit, toate din piatră, precum și o posibilă vatră pentru gătit.
Oamenii preistorici care au trăit acolo erau membri ai unei specii acum dispărute, cunoscută sub numele de Homo heidelbergensis - o specie care deja colonizase la acea vreme cea mai mare parte a Africii, a Asiei de Vest și a Europei și care a prosperat între 600.000 de ani și 300.000 de ani în urmă.
Cu toate acestea, în urmă cu aproximativ 300.000 de ani, Heidelbergensis a dispărut - probabil din cauza concurenței cu specii umane mai noi, mai avansate, și anume Neanderthalienii și Homo sapiens.
__________________________________________________________________________________________________