Deși credem că, în acest moment, cunoaștem tot ceea ce este de știut despre corpul uman, se pare că acesta ne mai rezervă încă multe surprize. 

Concret, oamenii de știință au descoperit, accidental, un nou organ despre care habar nu aveau până acum. Oncologii care efectuau cercetări în domeniul cancerului au găsit din greșeală „glandele tubare", informează Huffington Post.

Echipa de la Institutul Olandez pentru Cercetarea Cancerului dorea să afle mai multe despre tipurile de cancer care apar la nivelul capului și gâtului, când un RMN a dezvăluit o parte necunoscută a feței, relatează ExtremeTech.

Pacienților le fusese injectată înainte de scanare o substanță care permitea evidențierea tumorilor prin strălucirea puternică. Cu toate acestea, în timp ce echipa a scanat toți cei 100 de pacienți, aceleași două zone din cap s-au luminat de fiecare dată.

Era vorba de un organ complet nou, descris în revista Radiotherapy and Oncology ca fiind un set de glande salivare situate în partea din spate a nazofaringelui (partea superioară a gâtului, în spatele nasului).

Echipa a numit perechea de organe „glande tubare". „Oamenii au trei seturi de glande salivare mari, dar nu știam că există și acolo", a explicat autorul studiului și radio-oncologul Wouter Vogel. „Din cunoștințele noastre, singurele glande salivare din nazofaringe sunt microscopice, răspândite uniform în întreaga mucoasă. Așa că imaginați-vă surpriza noastră când le-am găsit pe acestea".

Descoperirea a fost incredibil de relevantă pentru misiunea echipei, radioterapia, care este folosită pentru a ucide celulele canceroase, dar care poate cauza probleme la nivelul glandelor salivare.

Datorită descoperirii acestor „glande tubare", radioterapeuții vor ști acum să evite administrarea de radiații în această porțiune a corpului, pentru a evita complicațiile.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: