De-a lungul timpului, continentul african a stârnit interesul oamenilor de știință datorită mișcărilor tectonice care s-au înregistrat în zonă în ultimele decenii, scrie nbcnews.com.

Specialiștii se folosesc acum de măsurători prin satelit pentru a putea înțelege mai bine fenomenul, iar informațiile primite până în prezent îi ajută să studieze nașterea treptată a unui nou ocean în această zonă unică din punct de vedere geologic. 

Continentul african este situat în vârful a trei plăci tectonice care se îndepărtează una de cealaltă. Această mișcare reprezintă un proces geologic complex, iar acest lucru se datorează faptului că cele trei plăci se deplasează cu viteze diferite. 

Conform măsurătorilor, placa arabă se îndepărtează de Africa cu o viteză de aproximativ 25,4 mm pe an, în timp ce celelalte două plăci se separă ceva mai lent. 

Oamenii de știință susțin că, pe măsură ce plăcile se desprind, materia din adâncul Pământului se deplasează la suprafață și formează crustă oceanică la creste.

Cercetătorii spun că în cele din urmă Africa va fi despărțită în două și se va ivi un nou bazin oceanic în câteva milioane de ani. Potrivit experților, va fi nevoie între 5 și 10 milioane de ani pentru ca acest nou ocean să se formeze.

Deocamdată, cea mai evidentă dovadă este o fisură lungă de 35 de mile în deșertul etiopian.


Urmărește emisiunile tale preferate, pe ProTv Plus:



 

Share articol: