Un asteroid venit din spațiu s-a izbit de suprafața Pământului acum 66 de milioane de ani, formând un crater subacvatic masiv și provocând mari distrugeri pe planetă.

Este vorba despre un crater necunoscut până acum lumii științifice, aflat la 248 de mile în largul coastei Africii de Vest, care a fost creat chiar în aceeași perioadă cu extincția dinozaurilor. Un studiu mai aprofundat al craterului Nadir, așa cum este numit acum, ar putea răsturna ceea ce știm despre acel moment dramatic din istoria naturală a Terrei.

Uisdean Nicholson, profesor la Universitatea Heriot-Watt din Edinburgh, a descoperit craterul din întâmplare - el analiza datele seismice pentru un alt proiect privind diviziunea tectonică dintre America de Sud și Africa - și a găsit dovezi ale craterului sub 400 de metri de sedimente de pe fundul mării.

„În timp ce interpretam datele, am dat peste această trăsătură foarte neobișnuită, asemănătoare unui crater, diferită de tot ceea ce mai văzusem până atunci", a spus el. „Avea toate caracteristicile unui crater de impact", a completat cercetătorul.

Pentru a fi absolut sigur că acest crater a fost cauzat de lovitura unui asteroid, el a spus că ar fi necesar să fie realizate expediții în crater pentru colectarea probelor și testarea mineralelor de pe fundul craterului. Până acum, acesta are toate caracteristicile la care se așteaptă oamenii de știință: raportul corect între lățimea craterului și adâncime, înălțimea marginilor și înălțimea ridicării centrale - o movilă în centru creată de roci și sedimente forțate în sus de presiunea șocului.

„Descoperirea unui crater de impact este întotdeauna semnificativă, deoarece acestea sunt foarte rare în arhiva geologică. Există mai puțin de 200 de structuri de impact confirmate pe Pământ și destul de mulți candidați probabili care nu au fost încă confirmați fără echivoc", a declarat Mark Boslough, profesor în domeniul științelor terestre și planetare la Universitatea din New Mexico. El nu a fost implicat în această cercetare, dar a fost de acord că vorbim despre un crater care a fost probabil cauzat de un asteroid.

Boslough a declarat că cel mai semnificativ aspect al acestei descoperiri este faptul că este un exemplu de crater de impact submarin, pentru care există doar câteva alte mostre cunoscute.

„Oportunitatea de a studia un crater de impact subacvatic de această dimensiune ne-ar ajuta să înțelegem procesul de impact oceanic, care este cel mai comun, dar cel mai puțin înțeles".

Craterul are o lățime de 8 kilometri, iar oamenii de știință cred că a fost probabil cauzat de un asteroid cu o lățime de peste 400 de metri care s-a izbit de scoarța terestră.

Deși este mult mai mic decât asteroidul de mărimea unui oraș întreg care a cauzat craterul Chicxulub, cu o lățime de 160 de kilometri, ce a lovit în largul coastelor Mexicului și care a dus la dispariția în masă a unei mari părți a vieții de pe planetă, este totuși o rocă spațială destul de mare.

„Impactul ar fi avut consecințe grave la nivel local și regional - cel puțin peste Oceanul Atlantic", a explicat Nicholson. „Ar fi avut loc un cutremur mare (cu magnitudine 6,5 - 7 grade), deci zguduiri semnificative ale solului la nivel local. Explozia ar fi fost auzită pe tot globul și ar fi provocat ea însăși pagube locale severe în întreaga regiune.

Un astfel de impact ar fi provocat, de asemenea, un val tsunami „excepțional de mare" până la o înălțime de 1 kilometru. Informațiile obținute din microfosilele din puțurile de explorare din apropiere arată că acest crater s-a format în urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani - la sfârșitul perioadei cretacice. Cu toate acestea, există încă incertitudine cu privire la vârsta sa exactă.

Nicholson a declarat că este posibil ca lovitura asteroidului să fie legată de impactul Chicxulub, sau ar putea fi pur și simplu o coincidență -- un asteroid de această mărime ar lovi Pământul la fiecare 700.000 de ani.

În cazul în care cele două sunt conectate, asteroidul ar putea fi rezultatul dezintegrării unui asteroid în apropierea Pământului sau este posibil ca acesta să facă parte dintr-o ploaie de asteroizi cu o durată de viață mai lungă care a lovit Pământul pe o perioadă de aproximativ un milion de ani.

Chiar dacă cele două evenimente ar fi fost legate, acesta ar fi fost eclipsat de impactul Chicxulub, dar tot ar fi adăugat la setul general de consecințe ale unui asemenea impact.

„Înțelegerea naturii exacte a relației cu Chicxulub (dacă a existat) este importantă pentru a afla ce se întâmpla în interiorul sistemului solar la acea vreme și a ridicat câteva întrebări noi și interesante", a spus Nicholson. „Dacă au avut loc două impacturi în același timp, ar putea exista și alte cratere acolo.”

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:


Share articol: