Oamenii de știință au descoperit o modalitate de a produce celule solare ultra-eficiente la scară comercială folosind „materialul miraculos" numit perovskit.
O echipă de la City University of Hong Kong (CityU) și de la Imperial College London a făcut această descoperire în cadrul unei cercetări care ar putea avea implicații majore pentru producția de energie regenerabilă și pentru atingerea obiectivelor de zero emisii de carbon.
Perovskitul a fost lăudat pentru proprietățile sale remarcabile,însă, până în prezent, a fost prea instabil pentru a putea fi utilizat în scopuri comerciale.
Se preconizează că noua generație va costa mai puțin, va avea un randament de conversie a energiei mult mai mare - fiind ușoară și flexibilă - deschizând astfel noi posibilități de aplicare în practică, precum acoperirea ferestrelor de sticlă cu straturi subțiri de panouri solare transparente.
Zeev Valy Vardeny, profesor de fizică la Universitatea din Utah, a descris în 2017 proprietățile unice ale materialului perovskit ca fiind „incredibile, un material miraculos". La vremea respectivă, se credea că realizarea comercială a tehnologiei era la cel puțin un deceniu distanță, însă această descoperire ar putea grăbi totul.
Chimiștii au reușit să depășească proprietățile dificile ale perovskitului prin asocierea cu un alt material care conține metale, cunoscut sub numele de ferocen, pe care l-au adăugat ca o interfață între stratul care absoarbe lumina din celula solară și stratul care transportă electronii.
Folosind această tehnică revoluționară, oamenii de știință au devenit prima echipă care a creat o celulă solară capabilă să funcționeze la un nivel similar cu cel al celulelor de siliciu, rămânând în același timp stabilă.
Testele efectuate asupra noilor celule solare au arătat că acestea pot funcționa sub iluminare continuă timp de peste 1.500 de ore, păstrând 98% din eficiența lor inițială.
_________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: