Cercetătorii de la Universitatea din Tokyo au realizat în laborator un deget robotizat care este acoperit cu piele umană vie. Scopul este acela ca, într-o zi, știința să ajungă să dezvolte roboți care să arate ca niște oameni adevărați. 

Roboții cu un aspect cât se poate de realist ar putea interacționa mai ușor cu oamenii în industria serviciilor și a îngrijirii medicale, a explicat inginerul Shoji Takeuchi pentru revista Matter.

Pentru a acoperi degetul cu piele, Takeuchi și colegii au scufundat degetul robotic într-un amestec de colagen și celule de piele umană numite. Amestecul s-a așezat într-un strat de bază de piele, sau dermă, care acoperă degetul. Echipa a turnat apoi pe deget un lichid care conținea celule de keratinocite umane, care a format un strat exterior de piele, sau epidermă. După două săptămâni, pielea care acoperea degetul avea o grosime de câțiva milimetri - comparabilă cu grosimea pielii umane.

Pielea fabricată în laborator a fost suficient de puternică și elastică pentru a rezista la îndoirea robotică a degetului. Mai mult, aceasta a demonstrat capacitatea de a se vindeca singură. Când cercetătorii au făcut o mică tăietură pe degetul robotizat și au acoperit-o cu un bandaj de colagen, celulele pielii au contopit bandajul cu restul pielii în decurs de o săptămână.

Deocamdată, însă, un robot nu poate purta un astfel de „costum” de piele dezvoltată în laborator, notează Raman. Degetul robotic acoperit cu piele a fost, în cea mai mare parte a timpului, înmuiat în zahăr, aminoacizi și alte ingrediente de care celulele pielii au nevoie pentru a supraviețui. Deci necesită un tratament special pentru a putea să păstreze aspectul uman. Acest lucru înseamnă și că va mai dura mult până când cercetătorii vor găsi o soluție pentru ca roboții să poată arăta cât mai asemănător posibil cu oamenii. 

Sursa foto: Sciencenews/Sohoji Takeuchi

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:


Share articol: