Descoperirea ar putea schimba complet felul în care înțelegem dezvoltarea planetei.
Oamenii de știință au găsit apă și urme de materiale organice pe suprafața unui asteroid, analizând o mostră colectată din sistemul nostru solar. Aceasta i-a aparținut asteroidului „Itokawa” și a fost colectată în cadrul primei misiuni spațiale Hayabusa, în 2010.
Descoperirea demonstrează că apa și materia organică nu provin din vreo lume extraterestră, ci chiar de pe asteroidul respectiv, iar oamenii de știință de la Royal Holloway, din cadrul Universității din Londra, sugerează că este vorba despre un proces lung de miliarde de ani prin care asteroidul a adunat lichid și material organic în același fel în care s-a întâmplat și cu Pământul.
Asteroidul a trecut prin temperaturi extreme, deshidratare și procese repetate de dezintegrare, dar a reușit să păstreze aceste substanțe. Mai mult, cercetarea arată și că asteroizii de tip S – cei mai comuni și cei care ajung cel mai des, fragmentat, pe Terra, pot conține urme de viață.
Aceste descoperiri ar putea schimba felul în care ne raportăm la existența vieții pe Terra și la evoluția ei, care s-a concentrat până acum pe asteroizii de tip C bogați în carbon.
„După ce a fost studiat în detaliu de o echipă internațională de cercetători, analiza unei mici formațiuni, pe care am numit-o Amazon, a arătat că asteroidul păstrează atât materie organică primitivă (neîncălzită), cât și materie organică procesată (încălzită) la o distanță de zece microni una de cealaltă”, au precizat cercetătorii. „Materia organică încălzită arată că asteroidul a trecut prin temperaturi mai mari de 600 de grade Celsius”, mai spun aceștia.
„Descoperirile sunt extrem de interesante pentru că dezvăluie detalii complexe referitoare la istoria unui asteroid și la felul în care procesul său de evoluție este similar cu cel al Pământului prebiotic”, au concluzionat cercetătorii.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: