Oamenii de știință au observat formarea unei noi exoplanete asemănătoare cu Jupiter, însă într-un mod cu totul neobișnuit. 

O imagine surprinsă de astronomi arată planeta formându-se departe de steaua sa, la o distanță de 93 de ori mai mare decât cea la care ne aflăm noi față de Soare.

Aceasta sugerează că planetele gigantice pot prinde contur într-un fel cu totul nou, în afara tiparului standard folosit pentru a explica modul în care se formează planetele. În loc de obișnuita „acreție a nucleului", planeta se formează din bucăți mari de gaz, prin instabilitate gravitațională.

Procesul este unul dramatic și violent, spun oamenii de știință. Și este încă unul care rămâne în mare parte teoretic. Imaginea reprezintă o primă perspectivă importantă asupra unei planete surprinse în timpul formării sale și ar putea avea un impact major în schimbarea felului în care înțelegem giganții gazoși masivi precum Jupiter și Saturn, spun cercetătorii.

Imaginea a fost obținută folosind datele coroborate obținute de telescopul Hubble, dat și imagini de la telescopul Subaru din Hawaii. De obicei, planetele precum Jupiter se formează printr-un proces numit „acreție a nucleului", în care obiectele mici aflate pe orbita unei stele se contopesc treptat și se transformă într-un obiect mai mare. Acesta adună apoi gaz dintr-un disc din apropiere și creează planeta.

Acum, însă, noua teorie sugerează că planetele se pot forma printr-un proces, practic, opus. Un disc masiv din jurul unei stele se răcește și apoi se descopune în bucăți de mărimea unei planete.Astronomii vor urmări în continuare evoluția acestui corp ceresc și cu siguranță vor urmări și alte planete, pentru a vedea dacă se confirmă această teorie. 

___________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: