Astronomii au observat cum rămășițele unei planete distruse s-au prăbușit în miezul unei stele asemănătoare cu Soarele, stinsă de mult timp, cunoscută sub numele de pitică albă. 

Aceste observații, realizate cu ajutorul Observatorului Chandra cu raze X al NASA, confirmă zeci de ani de dovezi indirecte conform cărora resturi de planete în dezintegrare sunt trimise în viteză către aceste rămășițe stelare pe parcursul a miliarde de ani.

O pitică albă este ceea ce rămâne în urma unei stele precum Soarele, după ce aceasta își arde combustibilul și își pierde straturile exterioare, transformându-se doar într-un nucleu dens.

Rămășițele planetare au fost observate încălzindu-se până la 1,8 milioane de grade Fahrenheit atunci când au lovit suprafața lui G 29-38, o pitică albă aflată la 44 de ani lumină de Pământ, au explicat experții de la Universitatea Warwick din Anglia. Autorul principal al studiului, Timothy Cunningham, a declarat pentru Daily MailOnline că aceasta ar putea fi soarta tuturor planetelor, sateliților și asteroizilor din Sistemul Solar peste câteva miliarde de ani.

Cercetătorii au folosit raze X pentru a detecta materiale stâncoase și gazoase care au fost lăsate în urmă de sistemul planetar după ce steaua gazdă a murit. Ei au descoperit că, în timp, aceste resturi se apropie treptat de rămășița stelară, până când sunt absorbite în nucleul acesteia.

Acest lucru s-a întâmplat la miliarde de ani după formarea sistemului planetar, deoarece este nevoie de atât de mult timp pentru ca o stea să își consume elementele, să-și îndepărteze straturile exterioare și să devină o pitică albă - care este doar nucleul stelei de origine asemănătoare Soarelui.

Majoritatea stelelor și sistemelor planetare vor sfârși ca G 29-38, transformându-se într-o pitică albă, peste 300.000 fiind descoperite numai în Calea Lactee. În ultimele decenii, astronomii au folosit un proces cunoscut sub numele de spectroscopie pentru a studia piticele albe, analizând lungimile de undă optice și razele ultraviolete. Acest lucru le-a permis să măsoare abundența elementelor de pe suprafața stelei și să determine compoziția obiectelor din care provine.

Dr. Cunningham, de la Departamentul de Fizică al Universității din Warwick, a declarat că aceasta este prima dată când au văzut materiale care intră în atmosfera unei pitice albe. Materialul provenit de la corpurile planetare este împrăștiat prin sistemul solar după ce steaua își încheie faza de Uriașă Roșie - în care straturile exterioare se desprind, lăsând în urmă nori de praf și gaz.

Pe măsură ce aceste blocuri de gaz și praf, care rămân de la planete, luni și asteroizi sunt trase spre stea, ele formează un disc. „Odată ce un corp planetar se apropie suficient de mult de pitica albă pentru a fi distrus, în majoritatea cazurilor acest material cosmic va forma un disc în jurul acesteia" a declarat Dr. Cunningham. 

„Această descoperire oferă prima dovadă directă că piticele albe acumulează în prezent rămășițele unor sisteme planetare vechi”, a mai precizat acesta. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: