Oamenii de știință au cultivat o entitate care seamănă foarte mult cu un embrion uman timpuriu, fără a folosi spermatozoizi, ovule și nici măcar un uter.

Echipa de la Institutul Weizmann spune că „modelul lor de embrion", realizat cu ajutorul celulelor stem, arată ca un exemplu de manual al unui embrion real de 14 zile. Acesta a eliberat chiar și hormoni care au făcut ca un test de sarcină să devină pozitiv în laborator.

Ambiția modelelor embrionare este de a oferi o modalitate etică de a înțelege primele momente ale vieții noastre. Primele săptămâni după ce un spermatozoid fertilizează un ovul reprezintă o perioadă de schimbări dramatice - de la o colecție de celule indistincte la ceva care, în cele din urmă, devine recognoscibil la o radiografie.

Această perioadă crucială este o sursă majoră de avorturi spontane și malformații congenitale, dar este foarte puțin înțeleasă. „Este o cutie neagră și nu este un clișeu - cunoștințele noastre sunt foarte limitate",spune profesorul Jacob Hanna, de la Institutul de Științe Weizmann.

Speranța este că modelele embrionare îi pot ajuta pe oamenii de știință să explice cum apar diferite tipuri de celule, să asiste la primii pași în construirea organelor corpului sau să înțeleagă bolile genetice sau ereditare. Deja, acest studiu arată că alte părți ale embrionului nu se vor forma decât dacă celulele timpurii ale placentei îl pot înconjura.

Se vorbește chiar despre îmbunătățirea ratelor de succes ale fertilizării in vitro (FIV), ajutând la înțelegerea motivelor pentru care unii embrioni nu reușesc să ajungă la maturitate sau folosind modelele pentru a testa dacă anumite medicamente sunt sigure în timpul sarcinii.

___________________________________________________________________________________________________

Share articol: