Căutarea inteligenței extraterestre continuă, oamenii de știință căutând forme de viață din afara Pământului utilizând unde radio de joasă frecvență, un instrument rămas mult timp neexplorat.
Căutarea inteligenței extraterestre pornește de la ipoteza că civilizațiile evoluate din afara Pământului s-ar putea baza pe tehnologie într-un mod similar cu cel al oamenilor, cum ar fi pentru utilizarea telefoanelor mobile, a sateliților sau a radarelor.
Deoarece o parte semnificativă a unei astfel de tehnologii generează semnale care sunt detectabile preponderent în frecvențe radio, concentrarea asupra acestor lungimi de undă servește ca punct de plecare logic în căutarea unei potențiale inteligențe extraterestre.
Studiile anterioare au folosit doar banda de frecvențe radio de peste 600 MHz, lăsând practic neexplorate frecvențele inferioare. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că serviciile de comunicare de zi cu zi, cum ar fi controlul traficului aerian, transmisiunile de urgență în domeniul maritim și posturile de radio FM, emit acest tip de radiații de joasă frecvență pe Pământ. Motivul pentru care nu a fost explorată este că telescoapele care operează la aceste frecvențe sunt destul de noi. Iar undele radio de frecvență mai joasă au mai puțină energie, ceea ce înseamnă că pot fi mai dificil de detectat.
Low Frequency Array (Lofar) este cel mai sensibil telescop de joasă frecvență din lume, care funcționează între 10-250 MHz. Este compus din 52 de radiotelescoape, și vor mai fi adăugate și altele, răspândite în toată Europa. Aceste telescoape pot atinge o rezoluție ridicată atunci când sunt utilizate la unison.
Studiul a utilizat doar două dintre aceste stații de cercetare - una situată în Birr, Irlanda, și cealaltă în Onsala, Suedia. Oamenii de știință au cercetat 44 de planete care orbitează în jurul altor stele decât soarele nostru și care au fost identificate de către satelitul NASA Transiting Exoplanet Survey Satellite. Pe parcursul a două veri, au scanat aceste planete la frecvențe cuprinse între 110 și 190 MHz cu cele două telescoape.
Căutarea de semnale din spațiu introduce o provocare semnificativă - aceleași semnale sunt omniprezente pe Pământ. Acest lucru reprezintă un obstacol, deoarece telescoapele din aceste căutări se laudă cu niveluri de sensibilitate care pot detecta semnale, cum ar fi un apel telefonic, de la jumătatea sistemului solar.
În consecință, datele colectate sunt inundate de mii de semnale provenite de pe Pământ, ceea ce reprezintă o dificultate considerabilă în izolarea și identificarea semnalelor care ar putea fi de origine extraterestră.
Astfel, astronomii au venit cu o abordare inovatoare pentru atenuarea acestor interferențe de frecvență radio, numită metoda „respingerii coincidenței". Datorită acestei metode au fost reduse la zero mii de semnale care ar fi bruiat cercetarea.
Există multe căi prin care pot fi realizate căutările de semnale extraterestre la frecvențe joase. În prezent, se desfășoară un sondaj cu tehnologie care operează la 30-85 MHz. Datele colectate sunt, de asemenea, folosite pentru investigarea obiectelor astronomice cunoscute sub numele de pulsari, explozii radio rapide, exoplanete radio și multe altele.