Temperaturile globale au crescut la un nou record în septembrie cu o marjă uriașă, șocându-i pe oamenii de știință. 

Cea mai fierbinte lună septembrie înregistrată vreodată urmează celui mai fierbinte august și celei mai calde luni iulie, ultima fiind cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată. Temperaturile ridicate au generat valuri de căldură și incendii în întreaga lume.

Septembrie 2023 a depășit recordul anterior pentru această lună cu 0,5 grade Celsius, cea mai mare creștere de temperatură văzută vreodată. În septembrie 2023 a fost cu aproximativ 1,8 C mai cald decât era în aceeași lună, în epoca pre-industrială. Seturile de date colectate ed oamenii de știință europeni și japonezi confirmă saltul.

Căldura este rezultatul nivelurilor continue ridicate ale emisiilor de dioxid de carbon combinate cu efectele celui mai mare fenomen climatic natural al planetei, El Niño.

El Niño determină acum eliberarea căldurii oceanice și creșterea temperaturilor. Este aproape sigur că 2023 va fi cel mai fierbinte an înregistrat vreodată, iar 2024 ar putea chiar depăși acest nivel, deoarece impactul încălzirii lui El Niño se resimte cel mai mult în anul după începerea acestuia.

Mika Rantanen, cercetător climatic la Institutul Finlandez de Meteorologie, citat de The Guardian, a declarat: „Încă mă chinui să înțeleg cum un singur an poate înregistra un decalaj atât de mare în comparație cu anii precedenți”. Profesorul Ed Hawkins, de la Universitatea Reading, Marea Britanie, a spus că toată căldura observată în această vară a fost „incredibilă”.

Căldura a atins niveluri record în multe țări, inclusiv în Franța, Germania și Polonia. Marea Britanie a experimentat cel mai fierbinte septembrie din istorie, a raportat Met Office, luând în calcul date care datează din 1884.

În Australia, climatologul Joelle Gergis a declarat: „Observațiile climei Australiei în septembrie sunt șocante. Cifrele arată că acolo unde s-au înregistrat cele mai ridicate temperaturi, am avut în multe zone cu 3C până la 5C peste medie. Deficitele de precipitații anunță secetă. Vara va fi catastrofală.”

Oamenii de știință au concluzionat că evenimentele excepționale din 2023 ar putea deveni normaltiate în doar un deceniu, dacă nu se remarcă o intensificare a acțiunilor privind combaterea încălzirii globale. acțiunii climatice. Cercetătorii au indicat în mod covârșitor o acțiune ca fiind critică: reducerea arderii combustibililor fosili la zero.

Share articol: