Temperatura de la suprafața Pământului este pe cale să crească cu 2,7 grade Celsius peste nivelurile preindustriale până în 2100, împingând peste două miliarde de oameni - 22% din populația globală preconizată - mult în afara zonei de confort climatic care a permis speciei noastre să prospere timp de milenii, au relatat oamenii de știință într-un articol publicat în Nature Sustainability.
Cele mai populate țări care s-ar putea confrunta cu o căldură mortală în acest scenariu sunt India (600 de milioane), Nigeria (300 de milioane), Indonezia (100 de milioane), precum și Filipine și Pakistan (câte 80 de milioane).
Potrivit concluziilor specialiștilor, limitarea încălzirii globale la ținta de 1,5 °C stabilită în 2015 în cadrul Tratatului de la Paris privind schimbările climatice ar reduce drastic numărul celor expuși riscului, la mai puțin de jumătate de miliard.
Încălzirea cu puțin sub 1,2 °C de până acum a amplificat deja intensitatea sau durata valurilor de căldură, a secetelor și a incendiilor de pădure peste ceea ce s-ar fi putut întâmpla în absența poluării cu carbon generate de arderea combustibililor fosili și a pădurilor. Ca efect, ultimii opt ani au fost cei mai călduroși din istorie.
„Pentru fiecare 0,1 °C de încălzire peste nivelurile actuale, aproximativ 140 de milioane de oameni în plus vor fi expuși la căldură periculoasă”, au explicat cercetătorii.
În urmă cu 40 de ani, doar 12 milioane de persoane din întreaga lume erau expuse la astfel de temperaturi extreme. În prezent, acest număr a crescut de cinci ori și va crește și mai mult în următoarele decenii, conform studiului.
Riscul este accentuat în regiunile situate de-a lungul Ecuatorului, unde populațiile umane se extind cel mai rapid.
Climatele tropicale pot deveni mortale chiar și la temperaturi mai scăzute, atunci când umiditatea ridicată împiedică organismul să se răcorească prin transpirație.
Angajamentele de reducere a emisiilor de dioxid de carbon asumate de guverne și companii, care nu au fost încă transpuse în acțiuni, ar putea opri creșterea temperaturilor globale la 2 °C sau chiar sub această valoare, permițând astfel ca sute de milioane de oameni să evite o căldură catastrofală.
În cazul în care emisiile din trecut și cele continue declanșează eliberarea depozitelor naturale de carbon, cum ar fi cele din permafrost, sau atmosfera se încălzește mai mult decât se anticipează acum, temperaturile ar putea crește până în 2100 cu aproape patru grade peste nivelurile de la jumătatea secolului al XIX-lea, au spus ei.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: