Studiile arata ca in 53 din 63 de cazuri s-au gasit prea putine legaturi intre inteligenta si religie.
Oamenii de stiinta de la University of Rochester (Statele Unite) au realizat un nou studiu asupra impactului pe care religia il are asupra oamenilor, rezultatele fiind destul de iritante pentru cei care isi folosesc energia in ridicarea de biserici in dauna spitalelor. Astfel, din 63 de subiecti studiati in mai mult de 10 ani, 53 s-au aratat mai putin inteligenti si mult mai apropiati de religie.
Studiul "The Relation Between Intelligence and Religiosity: A Meta-Analysis and Some Proposed Explanations" a aparut in publicatia Personality and Social Psychology Review si arata ca un copil poate deveni mult mai inteligent daca "doza" de religie administrata este mai mica. Echipa condusa de profesorul Miron Zuckerman a continuat studiile incepute in 1921 aceastea aratand ca si la varste inaintate subiectii mai inteligenti au foarte mica legatura cu religia.
Conform cercetarilor, oamenii inteligenti au petrecut mult mai multa vreme in scoli, ceea ce este o forma de autoeducare, fapt care contravine perceptelor de tipul "crede si nu cerceta". Mai mult, inteligenta ofera oamenilor posibilitatea de a ajunge in functii inalte, ceea ce le confera mai multa incredere in propriile forte si mult mai putina in divinitate.