Microplasticele sunt peste tot. Aceste materiale plastice minuscule se pot depune în căile noastre respiratorii și pot rămâne în organismul nostru mult timp.

Cercetările din 2019 sugerează că am putea inhala până la 11,3 microplastice pe oră, sau până la 272 de microplastice în 24 de ore. Iar acum, un nou studiu publicat în revista Physics of Fluids a descoperit că aceste materiale plastice se pot depune în căile noastre respiratorii și pot rămâne acolo în timp. Cu toate acestea, în ciuda omniprezenței lor în mediul înconjurător și în corpul nostru, oamenii de știință nu înțeleg încă pe deplin impactul pe termen lung asupra sănătății noastre.

„Oamenii nu s-au gândit niciodată că am putea inhala microplasticul, astfel încât datele sunt subestimate, iar rezultatul este cu atât mai grav", spune Saidul Islam, autorul principal al lucrării și profesor la Universitatea de Tehnologie din Sydney. Un raport din 2019 publicat în Environmental Science & Technology a constatat că oamenii din SUA consumă aproximativ 39.000 până la 52.000 de particule de microplastice în fiecare an prin intermediul alimentelor și al apei.

Potrivit Programului de mediu al Națiunilor Unite, cercetările refertioare la cele peste 13 000 de substanțe chimice asociate cu materialele plastice au arătat că cel puțin 3 200 dintre acestea sunt periculoase pentru sănătatea umană. Experimentele de laborator au arătat că microplasticele pot provoca daune celulelor umane.

Producătorii de plastic, cum ar fi British Plastics Federation, au indicat tratatele internaționale care au ca scop „eliminarea, restricționarea, reducerea sau eliminarea" poluanților organici persistenți (POP) din mediu pentru a proteja sănătatea umană. Ca răspuns la un raport recent al Greenpeace privind substanțele chimice toxice găsite în materialele plastice, BPF a răspuns că abordarea subiectului poluării cu plastic „este esențială, dar acest lucru nu poate fi făcut în mod izolat, fără a lua în considerare impactul altor probleme cheie de mediu la nivel mondial".

Cele mai multe studii tind să se concentreze doar pe ingestia de microplastice, chiar dacă și noi inhalăm aceste materiale plastice, a spus Islam. Studiul său este printre primele de acest gen care cuantifică exact cât de mult inhalăm. „Modul în care ne afectează de fapt sănătatea respiratorie este încă necunoscut", spun specialiștii. Se știe că particulele de poluare a aerului pătrund în organism și cauzează milioane de decese timpurii pe an - doar că nu este clar cât de mult se datorează microplasticelor.

Aproximativ 99% din plastic provine din substanțe chimice obținute din combustibili fosili, iar pe parcursul ciclului de viață, producția de plastic generează aproximativ 3,4% din emisiile globale de gaze cu efect de seră.

Multe substanțe cunoscute ca fiind cancerigene pentru om și perturbatori endocrini, cum ar fi așa-numitele „substanțe chimice pentru totdeauna", sunt adăugate la materialele plastice în timpul producției pentru a spori performanța. „Materialele plastice sunt foarte toxice", concluzionează oamenii de știință. „Pentru că atunci când pur și simplu inhalăm plasticul, nu este vorba doar de plastic, ci ar putea transporta de fapt și alte substanțe chimice mai toxice."

___________________________________________________________________________________________________

Share articol: