Prin exercițiu repetat, cei mai mulți oameni pot să învețe să se orienteze prin ecolocație, folosindu-și limba pentru a scoate diverse sunete și interpretând ecourile reflectate de mediul înconjurător, arată un nou studiu.
În doar 10 săptămâni, cercetătorii i-au învățat pe participanții la studiu cum să evite obstacole și cum să recunoască mărimea și orientarea obiectelor, folosind undele ecourilor generate de sunetele pe care le realizează. Experimentul a avut 12 participanți care au fost diagnosticați cu orbire în copilărie, dar și 14 oameni care aveau simțul văzului dezvoltat optim.
Ecolocația este o metodă de orientare pe care o asociem animalelor precum liliecii și balenele, însă unii oameni cu deficiențe de vedere folosesc și ei ecourile propriilor sunete pentru a detecta eventualele obstacole de deplasare. Unii folosesc sunetul generat de ciocănitul într-o conservă sau cutie metalică, alții pocnesc din degete, iar alții își folosesc gura pentru a realiza diferite zgomote.
În cadrul experimentului prezentat, timp de 20 de ședințe de antrenament de câte 2-3 ore fiecare, specialiștii au descoperit că participanții - atât cei cu deficiențe de vedere, cât și cei care aveau simțul bine dezvoltat, atât cei tineri, cât și cei mai în vârstă, cu toții și-au îmbunătățit considerabil orientarea prin ecolocație, folosind sunetele emise.
În ultimele două sesiuni, participanții au fost testați într-un fel de labirint virtual pe care nu-l mai parcurseseră niciodată anterior, iar concluzia a fost aceea că s-au descurcat mai bine decât ar fi făcut-o la începutul studiului. De fapt, autorii studiului au ajuns la concluzia că cei care au fost antrenați în cadrul experimentului s-au orientat aproape la fel de bine ca experții în ecolocație.
Studii anterioare au descoperit, de asemenea, că indivizii care au simțul văzului bine dezvoltat pot învăța ecolocația într-o serie de sesiuni de training, dar acesta este primul studiu care testează dacă rezultatele se aplică și pentru oamenii cu dizabilități de vedere și pentru oamenii de mai multe vârste.
„Suntem foarte încântați de aceste rezultate și credem că ar fi util ca oamenii să ia astfel de lecții de orientare prin ecolocație inclusiv în cazul în care au simțul văzului în stare bună, dar care ar putea să-și piardă vederea în viitor, din cauza bolilor degenerative”, au spus cercetătorii.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: