Un studiu care s-a întins pe durata a șase ani și care s-a concentrat pe spațiul aflat dincolo de orbita lui Neptun a scos la iveală 461 de noi obiecte cosmice cu orbite cel puțin ciudate. 

Aceste obiecte aflate la o distanță extraordinar de mare ar putea oferi indicii valoroase despre „A noua planetă”, un corp ceresc despre care se speculează că există și care s-ar putea ascunde în spațiul îndepărtat, având o gravitație care afectează orbitele unora dintre obiectele formate majoritar din stâncă ce se află la limita Sistemului Solar.

Noile observații vin ca un efort comun început în 2013 de a mapa structura galactică a Universului și cea a materiei negre. În șase ani de observații realizate cu ajutorul telescopului Blanco din Cerro Tololo, Chile, au fost descoperite în total 817 noi obiecte cosmice, dintre care 461 sunt acum descrise pentru prima dată într-un studiu publicat recent.

Obiectele vizate de studiu se află la o distanță enormă, într-o regiune a Sistemului Solar despre care se crede că este incredibil de întunecată și de pustie. În aceste zone extrem de reci și controversate au fost identificate o mulțime de obiecte cosmice - de la planete pitice, precum Pluto și Eris, la obiecte mici din Centura Kuiper, precum Arrokotj - un corp stâncos care a fost investigat și de racheta New Horizons în anul 2019.

Dintre cele 461 de obiecte descrise pentru prima dată în cadrul noului studiu, câteva ies în evidență. Nouă dintre ele sunt obiecte trans-Neptuniene ale căror orbite divaghează mult dincolo de Soare. Patru dintre ele se află la distanțe enorme, acolo unde astfel de obiecte sunt mult prea puțin influențate de gravitația lui Neptun, dar, cu toate acestea, orbitele lor ciudate sugerează că există o influență din afara sistemului solar. Unii cercetători consideră că aceasta ar putea veni dinspre o planetă încă nedescoperită, cunoscută în lumea științifică drep „A noua planetă”. În acest context, obiectele cosmice ar putea să-i ajute pe cercetători să dovedească sau, dimpotrivă, să elimine ipoteza existenței unei astfel de planete.

Cel puțin 155 dintre noile obiecte descoperite sunt ceea ce astronomii numesc „obiecte cosmice detașate”. Asta înseamnă că ele sunt suficient de departe de Neptun pentru a nu mai fi afectate de gravitația planetei. Însă sunt majoritar „legate” de Sistemul Solar prin intermediul influenței pe care o are asupra lor Soarele. Ele tind, de obicei, să aibă orbite eliptice uriașe.

Descoperirile sunt foarte palpitante, iar valoarea lor va fi din ce în ce mai mare în viitor, pentru realizarea unor simulări referitoare la felul în care arată regiunea trans-Neptuniană a universului. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: