Voyager 2, sonda spațială lansată de NASA în urmă cu peste 40 de ani, este din nou funcțională și își continuă misiunea spectaculoasă de a colecta date, în premieră, despre sistemul nostru solar și despre cosmos, de la 11,5 miliarde de kilometri distanță de Pământ.
Recent, reprezentanții NASA au anunțat pe Twitter că Voyager 2 este nu doar stabilă, ci gata să-și reia misiunea pentru care a fost proiectată. Aceasta este „urmașa” lui Voyager 1, amble călătorind prin sistemul nostru solar și dincolo de el în ultimii 40 de ani. Informațiile furnizate de cele două au schimbat felul în care omenirea înțelege cosmosul și au oferit explicații aprofundate referitoare la spațiul intergalactic și la influența pe care o are Soarele asupra lumii noastre.
„Responsabilii cu această misiune au raportat că Voyager 2 continuă să fie stabilă, iar comunicațiile stabilite între Pământ și sonda spațială se mențin la un nivel optim. Aceasta și-a reluat misiunea de a colecta date științifice și echipa noastră de cercetători evaluează acum eficiența instrumentelor folosite”, a transmis NASA.
Good vibes! Voyager 2 continues to be stable, and communications between Earth and the spacecraft are fine.
My twin is back to taking science data, and the team at @NASAJPL is evaluating the health of the instruments following their brief shutoff. https://t.co/LmsWQ7wPat pic.twitter.com/xyhM1G8sTD
— NASA Voyager (@NASAVoyager) February 6, 2020
Voyager 2 este, în acest moment, obiectul realizat de om care a ajuns la cea mai mare distanță în spațiu înregistrată vreodată. Un singur schimb de informații între oamenii de știință de pe Terra și aparatura montată pe sonda spațială durează aproximativ 34 de ore.
Sonda spațială s-a defectat pe 28 ianuarie, atunci când NASA a transmis public că aceasta s-a deconectat pe neașteptate și fără vreun motiv care să poată fi anticipat. Decuplarea a venit chiar înaintea unei manevre de rotație la 360 de grade pe care naveta ar fi trebuit să o efectueze pentru calibrarea unor instrumente de măsurare aflate la bord.
Voyager 2 n-a mai ajuns, însă, să realizeze această mișcare, iar asta pentru că două dintre sistemele sondei, care consumă extrem de multă energie, rulau simultan. Explicația posibilă este aceea că naveta a utilizat prea mult din resursele de energie disponibile, lucru care i-a activat un software de protecție.
Până la urmă, NASA nu a confirmat public ce s-a întâmplat exact, dar ceea ce știm acum e că Voyager 2 se află în stare optimă și își poate continua misiunea pentru cel puțin încă cinci ani, așa cum a fost planificat încă de la început.