Există multe tipuri de stele în Univers, pe care astronomii le studiază și le analizează în detaliu, însă un obiect descoperit recent ne arată că suntem încă foarte departe de a ști totul despre ele.
Corpul ceresc a fost denumit „Accidentul” și este, de fapt, o stea pitică cenușie, însă este complet diferită de tot ceea ce a văzut comunitatea științifică până acum, având caracteristici care sugerează că ar putea fi la fel de veche precum Universul însuși.
Din moment ce toate celelalte stele similare descoperite până acum sunt considerabil mai noi, asta înseamnă că ar putea exista în Univers o întreagă populație de corpuri cerești foarte vechi pe care astronomii să nu le fi zărit până acum, din simplul motiv că ele nu arată așa cum ar fi crezut aceștia.
„Acest obiect ne-a sfidat toate așteptările”, a spus astrofizicianul Davy Kirkpatrick. Piticele cenușii ocupă spațiul dintre planetele masive și stelele mai mici, formându-se printr-un proces similar cu stelele, mai degrabă decât în felul în care capătă contur planetele. Acestea sunt rezultatul a ceea ce se întâmplă atunci când procesul de formare a stelelor se termină înainte ca obiectul ceresc să adune o masă suficientă pentru a declanșa fuziunea oxigenului în nucleul său.
Spre deosebire de alte planete, acestea sunt suficient de mari încât să fuzioneze cu deuteriul, adică hidrogenul greu. Deuteriul este un izotop de hidrogen cu un nucleu format dintr-un proton și un neutron, în locul unui singur proton.
Temperatura sa de fuziune și presiunea sunt mai scăzute decât temperatura de fuziune și presiunea hidrogenului.
Ca rezultat, piticele cenușii tind să fie mai mici, mai reci și mai puțin luminoase decât majoritatea stelelor. Masa lor este de 13 până la 80 de ori masa lui Jupiter și devin din ce în ce mai reci pe măsură ce înaintează în evoluție.
Până acum au fost descoperite aproximativ 2.000 de astfel de obiecte în Calea Lactee. „Accidentul” - obiectul al cărui nume oficial este WISEA J153429.75-104303.3 - nu a fost luat în calcul în categoria piticelor cenușii, pentru că nu se potrivește caracteristicilor consacrate ale acestui tip de obiect cosmic.
Detectarea sa de către NASA și descoperirile ulterioare au fost, după cum sugerează și porecla sa, un accident. Iar obiectul este, cu adevărat, unul bizar. Pe anumite lungimi de undă este detectat ca fiind foarte puțin luminos, ceea ce indică și faptul că ar fi foarte rece - sub punctul de fierbere al apei - așadar și foarte vechi. Pe alte lungimi de undă acesta strălucește mai tare, aspect care indică și temperaturi crescute.
Pentru a dezlega misterul acestui corp cosmic, echipa s-a orientat către alte tipuri de măsurători și către datele pe care le pot extrage pentru a afla mai multe. Distanța la care se află „Accidentul” față de Sistemul Solar ar putea fi un indiciu - iar dacă acesta s-ar afla foarte departe, s-ar explica în totalitate și lipsa sa de strălucire. Se pare, totuși, că nu este chiar atât de îndepărtat, ci se găsește la doar 53 de ani lumină depărtare de Terra.
În mod ciudat, se deplasează prin galaxie la viteze mari, de circa 207 kilometri pe secundă. Adică mai rapid cu 25% decât orice alt obiect de același tip. La fel ca și temperatura sa, viteza sugerează că steaua s-a format acum foarte mult timp, acumulând viteză prin intermediul interacțiunilor gravitaționale cu alte obiecte.
Universul este vechi de aproximativ 13,8 miliarde de ani, iar astronomii au calculat că „Accidentul” ar putea avea o vechime între 10 și 13 miliarde de ani - adică dublu comparativ cu vârsta medie ale piticelor cenușii studiate până acum.
„Ne așteptam ca aceste tipuri de corpuri atât de vechi să existe, dar ne așteptam și ca ele să fie extrem de rare. Șansele de a descoperi una atât de aproape de Sistemul Solar ar putea fi o coincidență fericită sau ne-ar putea indica faptul că ele sunt, de fapt, mult mai comune decât credeam până acum”, au transmis specialiștii.
Vechimea sa sugerează că și compoziția „Accidentului” ar putea fi destul de diferită comparativ cu cea a altor corpuri similare.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: