Sonda solară Parker Solar Probe a NASA va trece pe lângă Soare în acest an, într-un moment-cheie pentru explorarea spațială.

Sonda, lansată pe 12 august 2018, urmează să treacă pe lângă Soare cu 195 km/secundă pe 24 decembrie 2024, relatează BBC.

NASA o descrie pe site-ul său ca fiind o misiune de „atingere a Soarelui"", având ca scop obținerea „primului eșantion de până acum a atmosferei unei stele".

„Practic, aproape că aterizăm pe o stea", a declarat pentru BBC Nour Raouafi, un om de știință din cadrul proiectului. „Aceasta va fi o realizare monumentală pentru întreaga omenire. Acest lucru este echivalent cu aselenizarea din 1969", a spus el.

Misiunea are ca scop să ne ajute să înțelegem mai bine Soarele, sonda urmând să orbiteze mai aproape de suprafața stelei noastre decât orice altă sondă de până acum, dar și în interiorul orbitei lui Mercur, potrivit NASA.

Sonda adună măsurători și imagini pentru a-i ajuta pe oamenii de știință să afle mai multe despre proveniența vântului solar și despre modul în care acesta evoluează.

Sonda se va confrunta cu căldură și radiații extreme în călătoria sa, zburând „de peste șapte ori mai aproape de Soare decât a reușit orice altă navă spațială până acum".

Share articol: