Christof Heyns, din partea Consiliului Drepturilor Omului, atentioneaza asupra pericolului pe care il prezinta masinariile autonome pe campul de lupta.
Versiunea reala a celebrului "Terminator", una dintre cele mai avansate tehnologii de razboi, este in vizorul Organizatiei Natiunilor Unite, Biroul Inaltilor Comisari ai Drepturilor Omului cerand un moratoriu prin care se interzice folosirea acestei masinarii pe teatrele de razboi. In raporul de 22 de pagini al lui Christof Heyns se trage un semnal de alarma cu privire la pericolele pe care le prezinta "robotii ucigasi autonomi", subliniindu-se faptul ca astfel de masinarii n-ar trebui "sa detina drept de viata si de moarte asupra oamenilor implicati in lupte".
Heyns ofera in acest raport exemplul dronelor, aparate de zbor fara echipaj uman, concepute initial pentru supraveghere, dar modificate pentru a deveni adevarate "guri de foc" pe campurile de batalie. Astfel de drone-arme sunt folosite deja in conflictele din Pakistan si Yemen. Presedintele american Barack Obama a sustinut, intr-o cuvantare de saptamana trecuta, folosirea dronelor motivand faptul ca victimele colaterale rezultate din utilizarea acestora sunt mult mai putine decat victimele unui conflict armat conventional.
Conform raportului, noua tehnologie nu este capabila de a discerne intre un inamic angajat in conflict si un inamic care capituleaza. Astfel de sisteme armate autonome se folosesc deja pe nava de razboi americana USS Phalanx si pe dronele Harpy din dotarea armatei israeliene (drone care deschid focul asupra "obiectelor neidentificate" surprinse de radar.