In orasul Longyearbyen din Norvegia inhumarile sunt interzise inca din anul 1950.
Longyearbyen este un oras minier, situat pe insula Svalbard, la doar 1.000 km distanta de Polul Nord. Aici, temperatura medie este de -17 grade Celsius, insa recordul negativ este de -46 de grade.
Din cauza frigului, solul este permanent inghetat, iar cadavrele inhumate aici nu se pot descopune.
De aceea, inca din anul 1950 autoritatile au declarat ilegale inhumarile. Prin urmare, cine moare aici trebuie sa fie inmormantat in alta parte.
Motivul acestei decizii nu este insa chiar asa de absurd cum pare. Din cauza ca nu se pot descompune cadavrele, exista riscul ca ele sa poarte bacterii sau virusuri letale, punand astfel in pericol viata locuitorilor.
Un exemplu este epidemia de gripa spaniola, care a ucis aproape 100 de milioane de oameni in intreaga lume, in 1918.
Si aici au murit atucni 11 locuitori si au fost ingropati, dar cadavrele lor sunt inca intacte si astfel pot duce la raspandirea bolii.
In studiu realizat in 1998 a demonstrat ca unul dintre aceste cadavre contine inca virusul Influenza, dupa 80 de ani de la deces.
De aceea, locuitorii din Longyearbyen au doua variante: pot alege ca dupa moarte sa fie incinerati, ori sa fie inhumati pe continent.
De altfel, multi aleg sa plece din localitate atunci cand sunt grav bolnavi, ca sa moara in alta parte, simplificand astfel procedura necesara pentru inhumare.