Planeta Roșie ar putea fi mult mai ospitalieră decât pare în aceste momente.
Noi experimente au demonstrat că cyanobacteria (adică un tip de alga albastră-verde) poate crește fără probleme în condțiile atmosferice prezente pe Marte. Bineînțeles, este nevoie și de alte câteva ingrediente, dar este un pas semnificativ care indică posibilitatea prezenței unor sisteme capabile să susțină viața sau chiar un habitat în care să trăiască ființa umană.
„Cu această ocazie arătăm că cyanobacteria poate utiliza gazele din atmosfera planetei Marte, la o presiune scăzută, precum carbonul și nitrogenul”, a precizat astrobiologul Cyprien Verseux, de la Universitatea din Bremen. „În aceste condiții, cyanobacteriile ar putea (…) transforma misiunile pe Marte în unele sustenabile”, a mai precizat el.
Pe Pământ, aceste alge nu sunt mereu compatibile cu alte forme de viață. Ele pot fi găsite în aproape orice habitat de pe Terra și, uneori, produc toxine care pot ucide alte organisme. Totuși, este posibil ca și existența noastră să fie amenințată în absența lor. Oamenii de știință cred că o cyanobacterie care s-a înmulțit abundent în urmă cu 2,4 miliarde de ani este responsabilă pentru atmosfera noastră care ne permite să respirăm în voie. Toate speciile de cyanobacterii produc oxigen și sunt neprețuite din acest punct de vedere chiar și astăzi.
De ceva ani încoace, oamenii de știință au început să studieze dacă și în ce fel am putea utiliza abilitatea acestor alge de a produce oxigen cu scopul de a trăi pe Marte – și în spațiu, în general. Acest lucru ar veni la pachet și cu beneficii suplimentare. Atmosfera planetei Marte este compusă în mare parte din dioxid de carbon (95%) și nitrogen (3%), ambele fiind fixate de alge albastre-verzi, transformându-le în compuși organici și nutrienți.
Un obstacol major ar fi presiunea atmosferică a planetei Marte, care se ridică la doar 1% din cea a Pământului, prea mică pentru a păstra apă în stare lichidă. Totuși, acum că există aceste premise, lumea științifică poate fi optimistă referitor la scenariul de a ne muta cândva pe Planeta Roșie.
___________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: