Un studiu recent al evenimentelor geologice antice sugerează că planeta noastră are o „bătaie a inimii" lentă și constantă, adică o activitate geologică recurentă - la fiecare 27 de milioane de ani.
Această succesiune de evenimente geologice - inclusiv activitatea vulcanică, extincțiile în masă, reorganizarea plăcilor și creșterea nivelului mării - este incredibil de lentă, un ciclu ce se derulează pe durata a 27,5 milioane de ani. Echipa de cercetători care s-a ocupat de acest studiu arată că, totuși, mai avem încă 20 de milioane de ani până la următorul apogeu al acestui „puls".
„Mulți specialiști cred că evenimentele geologice sunt aleatorii în timp", a declarat Michael Rampino, geolog la Universitatea din New York și autorul principal al studiului. „Dar studiul nostru oferă dovezi statistice pentru un ciclu comun, sugerând că aceste evenimente sunt corelate, recurente".
Echipa a efectuat o analiză asupra a 89 de cicluri de evenimente geologice din ultimii 260 de milioane de ani. „Aceste evenimente includ perioade de extincții marine și non-marine, evenimente oceanice majore, erupții continentale, fluctuații ale nivelului mării și altele”, a arătat echipa. „Rezultatele noastre sugerează că evenimentele geologice globale sunt în general corelate și par să vină în impulsuri la intervale aproximative de 27,5 milioane de ani”. Anterior, un studiu publicat la sfârșitul anului 2020 de către aceiași autori a sugerat că acest reper de 27,5 milioane de ani este momentul în care au loc și extincțiile în masă.
Specialiștii au explicat că, în acest ultim studiu, multe dintre evenimentele analizate de echipă sunt cauzale - ceea ce înseamnă că unul îl influențează direct pe celălalt, astfel că unele dintre cele 89 de evenimente sunt legate între ele și se determină unele pe altele.
„Aceste impulsuri ciclice pot fi rezultatul unor procese geofizice legate de dinamica plăcilor tectonice și a mantalei sau ar putea avea un ritm determinat de cicluri astronomice asociate cu mișcările Pământului în sistemul solar și în galaxie", mai arată cercetarea.
___________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: