National Geographic a anunțat că Pământul are acum cinci oceane.
Curenții care înconjoară Antarctica formează un volum de apă care se delimitează clar, formând un ocean de sine stătător: Oceanul Sudic. Iar cei care sunt familiarizați cu această acumulare de apă știu că aceasta este unică în lume.
„Toți cei care l-au văzut în realitate încearcă să explice motivul pentru care este atât de special, dar sunt de acord că ghețarii sunt mai impunători, aerul este mai rece, munții sunt și mai intimidanți, iar peisajele mai captivante decât oriunde”, a transmis Seth Sykora-Bodie, cercetător marin la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) și explorator National Geographic.
Încă din 1915, de când au fost realizate primele hărți ale oceanelor lumii de către National Geographic, au fost recunoscute patru oceane: Atlantic, Pacific, Indian și Arctic. Începând din 8 iunie, Oceanul Sudic va fi recunoscut drept al cincilea din lume.
„Oceanul Sudic a fost recunoscut de mult timp de cercetători, dar din cauza absenței unui consens internațional, nu a fost recunoscut oficial până acum”, au mai precizat specialiștii.
În vreme ce alte oceane sunt definite și limitate de continentele pe care le flanchează, Oceanul Sudic este definit de un curent specific. Cercetătorii estimează că în privința Curentului Antarctic Circumpolar (ACC) este vorba despre o proveniență veche de 34 de milioane de ani, atunci când Antarctica s-a separat de America de Sud. Acest lucru a permis fluxului de apă să pătrundă în sudul extrem al Terrei. Curentul are o deplasare de la vest către est în jurul Antarcticii, iar apele sunt mai reci și mai sărate decât apele oceanice din nord.
Cercetătorii studiază în acest moment felul în care schimbările climatice determinate de activitățile umane determină alterarea Oceanului Sudic. Apa transportată de curent se încălzește, dar încă e neclar ce impact are asta asupra Antarcticii.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: