Daca marele Pangaea nu s-ar fi "spart" in continentele pe care le stim astazi, se putea circula din Australia in China pe jos, traversand India, Libia, Franta si Rusia.
Pamantul nu a aratat asa cum il stim astazi si nici nu va arata la fel peste alte sute de ani. Se stie ca uscatul de pe Terra forma un singur continent in urma cu 200 de ani, daca ar fi existat granitele din ziua de astazi Spania se invecina cu Canada, India cu Antarctica, in timp ce Statele Unite ar fi avut probleme cu migratia africana, continentul negru fiindu-i vecin.
Conform unor simulari ale conditiilor planetei noastre din urma cu mai multe sute de ani, Marea Britanie se afla in centrul masivului continent, avand ca vecini Franta in sud si Norvegia in nord. In acele vremuri, temperatura pe Terra era cu 20 de grade mai mare decat cea care se inregistreaza in ziua de azi.
Cercetarea numeroaselor folosile gasite pe cele cinci continente arata ca Pangaea s-ar fi format in urma cu 300 de milioane de ani, cand placile tectonice ale globului s-au adunat unele langa celelate. Separarea in continentele pe care le stima astazi a inceput in urma cu 100 de milioane de ani. Navigatia continentelor continua, oamenii de stiinta fiind convinsi ca o diferenta mai mare fata de hartile de azi se va inregistra peste o alta suta de milioane de ani.